Prisbelönt bok ger nya rön om makt under vikingatiden

Arkeologen och författaren Anna Lihammer har under lång tid forskat på vikingatidens människor och den mångskiftande värld som de levde i. Hennes bok Vikingatidens härskare utkom första gången 2012, och blev utnämnd till ”Årets bok om historia”. Nu kommer boken i en uppdaterad utgåva, som fyller ett tomrum på marknaden.

– Vikingatidens människor framställs ofta som barbariska vildar, med stora skägg och hjälmar med horn. Men denna bild överensstämmer inte med forskningen, konstaterar Anna Lihammer och fortsätter:
– Jag ville skriva om vikingarna bortom den stereotypa bilden – om fredliga jordbrukare, långväga resenärer, internationella relationsbyggare och kvinnliga härskare.

I boken Vikingatidens härskare utgår Anna Lihammer från aktuella utgrävningar och den senaste forskningen för att skildra periodens mångskiftande värld. En värld och ett samhälle där makten såg helt annorlunda ut jämfört med idag. De rikast utsmyckade vikingagravarna var till exempel gravar efter kvinnliga aristokrater, vilket pekar på kvinnans möjlighet att nå mycket höga positioner i samhället.

– Vi har känt av en stor efterfrågan på böcker om vikingatiden, säger bokens förläggare Lena Amurén.
– Och det har skett många nya spännande arkeologiska upptäckter sedan 2012, vilka Anna Lihammer nu har fått chans att skildra i nyutgåvan av boken.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!