Parkbesökare vill sortera – men saknar ofta möjlighet

Engångsförpackningar, plastbestick, pantburkar och andra picknickrester hamnar alldeles för ofta utanför papperskorgen. Men om det finns sopsortering i parken skulle många använda den möjligheten. Det visar den sommarturné i parker runtom i Sverige som Håll Sverige Rent genomfört i samarbete med Returpack och Systembolaget.
Den soliga sommaren har en baksida. Skräpet. Skräp som borde sorteras för återvinning – precis som de flesta gör med sitt avfall därhemma. Men hur är det med viljan att faktiskt ta hand om sitt skräp på stan om det finns bättre möjligheter till sopsortering? Det har visat sig att viljan finns.

Håll Sverige Rents egen taskforce Superresurserna har pratat med mängder med parkbesökare där majoriteten ser positivt på möjligheten att sortera sina picknickrester. Undersökningen har genomförts under sommaren, då Håll Sverige Rent rest runt till Sveriges tre största städer. Samtidigt har Malmö stad och Göteborgs stad testat nya sopsorteringsanläggningar för återvinning i offentlig miljö.

– Vi tycker att det är självklart att man ska kunna sortera sina rester i parken, vilket ju också kan leda till minskad nedskräpning, säger Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent. Konsumtionsmönstren i samhället förändras och sortering och återvinning behöver finnas även utanför hemmet.

Kommunerna är också positiva till permanenta sopsorteringsanläggningarna för offentliga miljöer.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!