Ovälkomna besök skapar en väv av lögner i Cannie Möllers nya thriller

Att få presenter hem i sin brevlåda kan väl bara vara trevligt? Eller?

Rebecka tvingas fundera på vad de mystiska presenterna står för, just som hon försökt glömma sin tidigare hyresgäst som flyttade ut för många år sedan. Men besökaren själv har inte glömt …

Besökaren är en psykologisk thriller och en fristående fortsättning på Lifterskan av den prisbelönade författaren Cannie Möller.

– Det jag ville undersöka var i vilken utsträckning en människa kunde styra över det som sen tog sin början. Och som aldrig fick något avslut. Tvärtom tar den gamla relationen under årens lopp nya och oberäkneliga uttryck, berättar Cannie Möller om sin nya bok.

I Besökaren befinner sig Rebecka, som vi lärde känna i Lifterskan, mitt uppe i sitt arbete med ett bokomslag. När hon försvinner allt djupare in i arbetet störs hon åter igen av de mystiska presenterna som dyker upp i hennes brevlåda. Snart inser Rebecka att hon och hennes familj, som har samlats för att fira midsommar, är bevakade av någon.

Samtidigt utspelar sig en tragisk händelse i hennes närhet. En ung flicka döljer sitt havandeskap och tvingas genomlida en mycket svår förlossning helt ensam, något som får ödesdigra konsekvenser.

Besökaren är en thriller om besatthet där familjehemligheter hotar att komma upp till ytan, något som Rebecka till varje pris försöker undvika.

– Begreppet ”lögner” är intressant. Lögner kan ju verkligen vara nödvändiga verktyg för att klara att överleva. Problemet är väl bara att nånstans i slutänden finns det oftast ett pris som någon måste betala, säger Cannie Möller.

Hennes romaner befolkas ofta av starka karaktärer som behöver ta sig igenom stora svårigheter för att nå fram till varandra. Många gånger bygger berättelserna på personer som hon har träffat i verkliga livet. Som i Väntarna, där huvudpersonerna väntar på att få starta ett nytt liv i det nya landet, och Grattis, ha ett bra liv där den unga tjejen försöker hitta sin egen väg i en något dysfunktionell familj.

– Mina karaktärer är delvis jag själv, delvis människor jag träffar på och följer under lång tid. Jag känner inte någon som inte fått kämpa med motgångar och svårigheter i livet, säger Cannie Möller med eftertryck och fortsätter:

– Det är genom svårigheter människor blir till. Genom sättet att hantera det svåra visar vi vilka vi är. När vi väl inser att vi kanske tummat både på sanningen och satt andra personer i fara – drar vi oss då ur spelet eller sätter vi på oss skygglapparna och spelar vidare?

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!