Om våran bygd

amotfors-industripark
I början av 1970-talet slogs Eda, Köla, Järnskog och Skillingmark ihop till det som idag är Eda kommun.
Eda kommun består av tre tätorter Charlottenberg, Åmotfors och Koppom och ligger geografiskt i Västra Värmland och angränsar till Norge i väst samt Årjängs kommun i syd och Arvika kommun i nord-öst.

Charlottenberg är centralort i Eda kommun och befolkningen uppgår till ca 2000 invånare. Genom Charlottenberg passerar Rv 61 och järnvägen mellan Oslo och Stockholm. I Charlottenberg finns en väl utbyggd handel och service. I Charlottenberg finns bla apotek, post, banker, systembolag, bensinstationer, skola, vårdcentral, tandläkare, polis, bibliotek samt flera stora köpcenter. En stor industri finns också i Charlottenberg i form Fundo som tillverkar gjutna aluminindelar till bla fordonsindustrin.

I Charlottenbergs finns idrottsplatsen Örnvallen där Charlottenbergs fotbollslag IF Örnen spelar sina hemmamatcher. I Charlottenbergs finns även Gränshallen där både hockeyplan och atlethall samt skjutbanor finns.

amotfors-centrum
Även i Åmotfors passerar Rv 61 och järnvägen mellan Oslo och Stockholm. I Åmotfors bor ungefär 1400 invånare och Åmotfors är Eda kommuns industriort, med en stark industritradition.

amotfors-pappersbruk
I Åmotfors finns Norma projektilfabrik, Åmotfors Bruk AB, Crem. Rör & smide, Åmotfors Energi och Antiphon. I Åmotfors finns också mataffär, bibliotek, bank, vårdcentral, skola, tandläkare. Eda kommun har koncentrerat gymnasieskolan, arbetsmarknadsenheten (AME) och flyktingmottagningen till Åmotfors.

I Åmotfors finns idrottsplatsen Forsvallen som är hemmaarena för Åmotfors IF/ÅS. På vintern ställs skidstadion  Sköttviken i ordning av ÅIF´s skidsektion.

Koppom är den minsta tätorten i Eda kommun och i Koppom bor ungefär 600 invånare. I Koppom finns bla mataffär, bensinstation, skola, bibliotek, bygghandel och bank.

Idrottsplaten i Koppom heter Gillevi och här finns både skjutbanor, fotbollsplan, inomhushall. På Gillevi har Koppoms IK i samarbete med Köla AIK sin hemmaarena.

I Adolfsfors bor ca 120 invånare och i Adolfsfors finns en skola. I Adolfsfors finns Hammarsvallen och Kiölåsen där Köla AIK bedriver skid och fotbollsverksamhet.

Eda Glasbruk är ett område som ligger vid gränsen till Norge och har ungefär 250 invånare. Namnet har  tillkommit genom det glasbruk som tidigare låg på orten. I dag är Eda Glasbruk en handelsort som lever på gränshandeln med Norge.
amotfors-bathamn

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!