Oddsen talar för England – men historien talar för Sverige i oviss VM-kvartsfinal

Nu är det bara en dag kvar tills Janne Anderssons mannar drabbar samman med England i VM-fotbollens kvartsfinal. Sverige har i internationell press hyllats för sin stabila defensiv och laganda genom hela turneringen.

Samtidigt har lagets försvarsinriktade fotboll genererat en hel del kritik för att vara tråkig att titta på. Sveriges starka försvar till trots, så tycks de flesta engelsmän ändå vara rätt säkra på seger mot Sverige. Även BetStars odds talar för engelsk seger (Sverige 4,70, England 2,00). Som vinnare i hela turneringen står England i 5,50 och Sverige i hela 26,00.

Men historien visar att England har all anledning att vara oroliga för att möta Sverige. Sedan 1923 har lagen mötts 9 gånger i tävlingssammanhang*, varav Sverige har vunnit 2, England 1 och övriga 6 har slutat oavgjort. Även om lagens senaste möte, på Friends Arena i Stockholm november 2012, ”bara” var en vänskapsmatch, så har säkert många engelsmän plågsamma bestående minnen från den gången.

Sverige vann då med 4-2, efter att Zlatan gjort samtliga fyra svenska mål, varav tre under den sista kvarten och det sista i form av en underbar cykelspark från 30 meter.

Ingen Zlatan finns på planen den här gången, men kanske är det nu som någon av Sveriges anfallare Marcus Berg eller Ola Toivonen får det att lossna på allvar med målproduktionen? Eller blir det måhända mittfältaren Emil Forsberg som nätar igen, liksom i åttondelen mot Schweiz? BetStars har oddsen:

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!