Ny bok om spektakulär konstkupp på Nationalmuseum

Anders Zorns Midsommardans blir stulen från nyrenoverade Nationalmuseum i en snillrik kupp. I Philip Birks efterlängtade thriller Frostnatt tvingas den beryktade konsttjuven Tom Grip återvända till hemstaden Stockholm. Men inte på jakt efter värdefull konst – utan på upprättelse.

Philip Birk deckardebuterade 2018 med thrillern Kyldygnet, som mottog hyllande recensioner och vars rättigheter såldes till Tyskland. Nu kommer äntligen en fristående fortsättning på den spänningstäta historien om Tom Grip och hans bravader inom konstvärlden.

– Det har varit roligt att på nytt få dyka ner i researchen kring konststölder, berättar Philip Birk och fortsätter:
– Och att skildra en konstkupp på självaste Nationalmuseum var en intressant utmaning. Hur skyddas museets konst? Vilka eventuella brister skulle en tjuv kunna utnyttja där?

25-årige Philip Birk har redan fyra böcker bakom sig. Han är ambitiös i sitt skrivande, och sätter en ära i gedigna efterforskningar och trovärdiga men spektakulära intriger:

– Min målsättning med Kyldygnet var att få mina kompisar, som knappt läser böcker, att fångas av storyn. Det lyckades, vilket gjorde mig överlycklig. Detta var en drivkraft i skrivandet av Frostnatt också – men nu vet jag samtidigt att berättelsen väntar på en bra mycket större publik än så.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!