Nu släpps nya Astrid Lindgren böcker

I april respektive juni blir det världspremiär för två nya Astrid Lindgren-bilderböcker med helt olika karaktär. En sagolik vaggvisa och ett charmigt Saltkråkan-äventyr som gjorts i samarbete med två av Sveriges främsta illustratörer.

”Vad ska du ha honom till”, frågade Rulle. Pelle tryckte kaninen intill sig. ”Till min! Jag ska bara ha honom till min!”Nog är det orättvist att Tjorven har ett alldeles eget djur, hon har ju Båtsman! Pelle vill också ha ett djur att ta hand om. Så när det finns kaniner att köpa på grannön, då blir han helt till sig. Tjorven och Pelle får låna en eka och ro över till ön – och där finns en alldeles underbar kanin. Fast vägen hem blir mer strapatsrik än de tänkt.

I juni är det världspremiär för Ett litet djur åt Pelle, den första bilderboken någonsin om Saltkråkan, illustrerad av Maria Nilsson Thore. Boken är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan– som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn. Maria Nilsson Thore tvekade aldrig att ta sig an uppdraget, trots att de flesta av oss fortfarande minns rollkaraktärerna in till minsta hängselbyxa och citat.
– Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna. I originalmanus står inget om hur barnen ska se ut, så jag började faktiskt med att göra Tjorven blond och smal. Sedan, under arbetets gång, blev hon ändå lite mer mörkhårig och rund, säger Maria Nilsson Thore.

Om Maria Nilsson Thore
Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack i Stockholm och har arbetat som illustratör sedan år 2000. I dag är hon även verksam som författare. Maria Nilsson Thores signum är detaljrika bilder med mönstrade tyger (som Tjorvens rutiga byxor). Hon har mottagit en rad utmärkelser och var dessutom dubbelt Augustnominerad 2011.

Under våren kommer även tre andra bilderbokspärlor av Astrid Lindgren ut i nyutgåva: Vår i Bullerbyn (illustratör: Ilon Wikland), Kalle – den lilla tjurfäktaren (illustratör: Marit Törnqvist) och Barnens dag i Bullerbyn (illustratör: Ilon Wikland).

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!