Nio av tio använder publika wifi på utlandssemestern – men få känner till riskerna

flygplats

Tre av fyra svenskar stänger av dataroaming på sin mobiltelefon eller surfplatta under utlandssemestern för att slippa extraavgifter. De flesta använder istället publika trådlösa nätverk för tillgång till internet, men få känner till riskerna med detta. Det visar en färsk undersökning av Sifo.

I slutet av nästa år kan roamingavgifter för mobiltelefoni slopas efter ett EU-förslag under godkännande. Tre av fyra svenskar stänger idag av dataroaming på sin mobiltelefon eller surfplatta för att slippa extraavgifter när de semestrar utomlands. Ännu fler – nästan nio av tio – använder istället publika trådlösa nätverk (wifi) på bland annat flygplatser, kaféer och hotell, för att till exempel surfa, läsa mejl eller skicka bilder. Detta visar en ny undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Kaspersky Lab.

I samma undersökning svarar tre av tio att de inte känner till att det kan finnas risker med att använda dessa nätverk, exempelvis att mejl, bilder och annan data som skickas från mobilen eller surfplattan kan fångas upp av andra med tillgång till samma nätverk.

– För personer med rätt kunskaper är det inte särskilt svårt att avlyssna trafiken i publika wifi, även om nätverket är lösenordskyddat. Man kan till och med utnyttja det trådlösa nätverket för att infektera en användares mobiltelefon eller surfplatta med ett skadligt program, säger David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab.

Åldern avgörande
Undersökningen visar på några tydliga skillnader sett till ålder. Ju yngre användare desto mer troligt är det att de stänger av dataroamingen (83 procent i gruppen 15-34 år, 75 procent i gruppen 35-55 år samt 62 procent i gruppen 56-79 år). I motsvarande grad avgör åldern om personen istället använder publika wifi under utlandssemestern: i gruppen 15-34 år är andelen hela 99 procent och i gruppen 35-55 år är siffran 90 procent. Mellan 56 och 79 år är andelen 70 procent.

Skillnaderna är betydligt mindre mellan könen, förutom när det gäller kännedom om riskerna med publika wifi. Här uppger 78 procent av männen, men endast 65 procent av kvinnorna, att de känner till dessa risker.

Småland sticker ut
Störst andel personer som stänger av dataroaming under utlandssemestern finns i regionen Småland, Öland och Gotland (79 procent), följt av Stockholm (77 procent). Stockholmarna är även de som i störst utsträckning istället använder publika wifi (93 procent) medan Norra Mellansverige hamnar i botten (82 procent). Kännedomen om risker med att använda publika wifi är störst i Stockholm (82 procent) och i Övre Norrland (81 procent) och lägst i Småland, Öland och Gotland (60 procent).

Få använder säkerhetsprogram
Endast drygt var femte person i undersökningen uppger att de har ett säkerhetsprogram installerat i den mobiltelefon eller surfplatta som de använder under utlandssemestern. Bland yngre användare (15-24 år) är andelen så låg som 13 procent. Strax över var tionde person svarar att de inte använder mobiltelefon eller surfplatta alls under utlandssemestern.

David Jacobys säkerhetstips till dig som använder publika wifi:
1. Se till att stänga av program som försöker logga in automatiskt när enheten får åtkomst till internet. Då minskar du risken att dina lösenord stjäls.
2. Verifiera alltid certifikaten i din webbläsare när du exempelvis gör bankärenden.
3. Ett installerat säkerhetsprogram minskar risken att någon lyckas infektera din enhet genom att lura dig till webbsidor utrustade med skadlig kod.
4. Använd sunt förnuft och undvik att uträtta känsliga ärenden genom publika nätverk.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!