Mjölkchoklad – älskad men missuppfattad

Många frågetecken runt chokladkakans innehåll och förvaring, visar ny undersökning från Fazer/YouGov

Trots att mjölkchoklad är den populäraste chokladvarianten bland svenska konsumenter är kunskapen om den låg, visar en ny undersökning från Fazer/YouGov. En av fyra tror att en bit mjölkchoklad – precis som mjölk – ska förvaras i kylskåp och sju av tio förknippar den med flytande mjölk trots att de flesta sorter innehåller mjölkpulver.

Mjölkchoklad tar både första och andra plats på listan över vilka sorter som anses godast. Även statistik från handeln visar att flest föredrar ljus choklad*. Men undersökningen från Fazer/YouGov bland 1200 personer, som presenteras inför Mjölkens Dag den 1 juni, visar samtidigt att kunskapsluckor och missuppfattningar om mjölkchoklad är vanliga.

– Det är tydligt att det råder stor okunskap kring mjölkchoklad. Vi vill reda ut myter och missuppfattningar och höja kunskapen, inte minst om mjölken, som är något av en bortglömd faktor. Men faktum är att den påverkar både smaken och konsistensen, säger Majlen Fazer, choklad- och kakaoexpert.

1. Mjölk

Så många som sju av tio (71%) förknippar mjölkchoklad med vanlig, flytande mjölk trots att de allra flesta mjölkchokladkakor som säljs i butik tillverkas på mjölkpulver. Endast 29 procent kopplar den till mjölk i pulverform.

– Vilken typ av mjölk som används i tillverkningen har betydelse för smak och konsistens. Vanlig, flytande mjölk ger en mer framträdande mjölksmak och kan även påverka konsistensen så att chokladen smälter lättare i munnen. Anledningen till att man använder mjölkpulver är att det är enklare och mer kostnadseffektivt.

2. Förvaring

En av fyra (25%) tror att en bit mjölkchoklad – precis som mjölk – ska förvaras i kylskåp för ökad hållbarhet. 39 procent tror inte det, men nästan lika många (36%) är osäkra på vad som gäller.

– Mjölkchoklad ska inte förvaras i kylskåp av en rad olika anledningar. Dels för att chokladen kan ta åt sig av starka lukter som finns i kylen, dels för att kakaosmöret i chokladen är känsligt för temperaturskillnader. Så när du tar ut chokladen ur kylen kan ytan få en gråaktig färg. Idealtemperaturen för förvaring av mjölkchoklad är runt 20 grader.

3. Kakaohalt

Tre av fyra (76%) har inte koll på kakaohalten i mjölkchoklad. Endast en av fyra (24%) vet att kakao måste utgöra minst en fjärdedel av innehållet.

– Enligt EU:s direktiv måste mjölkchoklad innehålla minst 25 procent kakao, men de allra flesta mjölkchokladsorter som säljs i Sverige innehåller minst 30 procent. Ju högre kakaohalt desto starkare blir smaken.

4. Ursprung

Det råder också tveksamheter kring mjölkchokladens ursprung och eventuella kopplingar till Sverige. En av tio (11%) menar att det är en svensk uppfinning, medan tre av tio (32%) hävdar att det inte är det. Men de flesta (57%) känner sig osäkra på dess ursprung.

– Mjölkchoklad kommer varken från Sverige eller från Finland, utan den uppfanns 1875 av schweizaren Daniel Peters.

5. Energiinnehåll

Nära varannan (48%) tror att mjölkchoklad innehåller fler kalorier än mörk choklad. 16 procent tror på det motsatta, medan drygt var tredje person (36%) är osäker på vad som gäller.

– Energiinnehållet i ljus choklad är ungefär samma som i mörk. Det som styr är mängden tillsatt socker, mjölkfetter och kakaosmör, så det kan variera beroende på de faktorerna.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!