”Micra” din prostata – du får ett bättre liv!

Prostatagubbar. Med den nedvärderande benämningen avses den stora grupp svenska män som lider av godartad prostataförstoring. Tillståndet ger kraftigt sänkt livskvalitet, med ständiga urinträngningar och svårighet att tömma blåsan. Prostatagubbarna är en patientgrupp som lever i skuggan av prostatacancervården. De får därför ofta vänta alltför länge på behandling. En av dem var fram till hösten 2017 snickaren Peter Nilsson, 65, i Kalmar. Idag ser hans verklighet helt annorlunda ut. Efter att ha genomgått en så kallad CoreTherm-behandling har Peter, som han säger själv, återfått ett liv i frihet.

Enligt uppskattning har mer än en halv miljon svenska män godartad förstorad prostata eller BPH (benign prostatahyperplasi) som är sjukvårdens benämning. Det här är en naturlig förändring som förr eller senare drabbar de flesta män. För merparten leder det till en kraftigt försämrad livskvalitet, något som snickaren Peter Nilsson bekräftar.

– I praktiken saknade jag frihet eftersom jag var tvungen att planera varje dag utifrån var närmaste toalett fanns, och på nätterna hade jag en ständigt störd nattsömn.

Kirurgi nio gånger av tio

Av den dryga halva miljonen män med godartad förstorad prostata behandlas idag omkring 160 000 årligen med läkemedel. Denna behandling lindrar bara besvären en period innan det blir nödvändigt med en aktiv behandling. En mer definitiv lösning med god prognos är att genomföra ett kirurgiskt ingrepp, vanligen en så kallad ”hyvling” (TURP), då de delar av prostatan som trycker mot urinröret tas bort genom en operation via urinröret. Det är den dominerande metoden som idag används i omkring nio fall av tio. Som med alla kirurgiska ingrepp finns baksidor med behandlingen. Den mest omtalade är kanske risken att förlora potensen. Dessutom kräver kirurgi antingen narkos eller ryggmärgsbedövning och övernattning några dagar på sjukhus. Om prostatakörteln är för stor för ”hyvling” måste man opereras genom magen.

Effektiv, lindrig och snabb behandling med värme

Att det finns en annan evidenssäkrad metod, CoreTherm, är inte allmänt känt inom primärvården. Även inom specialistvården tycks det finnas bristfälliga kunskaper om denna behandling. Eftersom detta inte är ett kirurgiskt ingrepp är det enklare, snabbare och mer skonsamt än hyvling. CoreTherm innebär att vald del av prostatan värms upp till 50 grader med mikrovågor. Vid den temperaturen dör vävnaden och trycket på urinröret upphör. Behandlingen kräver endast lokalbedövning och utförs vid ett enkelt mottagningsbesök med en speciell behandlingskateter som förs in genom urinröret.

Expertinfo genom lokalradion

Peter Nilssons led till en början i det tysta, och utan behandling, under ett år från vintern 2016.  Våren 2017 hade problemen blivit så besvärande att han uppsökte husläkaren.

– Jag hade dessförinnan hört ett program i lokalradion med urologen Sonny Schelin, som är verksam i Kalmar, säger Peter.  Sonny berättade i programmet om CoreTherm. Jag fick veta att den uppvisar lika goda resultat som traditionell kirurgi men har flera fördelar. Det är ett enkelt ingrepp som klaras av på en kvart, relativt smärtfritt och med minimal risk att störa potensen.

Dessutom kan man gå hem samma dag. Efter att ha googlat på tekniken bestämde sig Peter.

Helt smärtfri behandling

Väl på vårdcentralen visste han vad han ville och bad omgående om en remiss till Sonny Schelin. Därefter gick det fort och efter sommaren genomfördes ingreppet av Sonny Schelin på Specialistläkargruppen i Kalmar.

– Min upplevelse av behandlingen är enbart positiv. Sonny frågade hela tiden hur det kändes och jag upplevde ingen smärta över huvud taget. Det jag kände var en viss värme. Efter ungefär en kvart var han klar. Jag fick gå hem samma dag och på kvällen kunde jag gå på en lokal cancergala i stan, berättar Peter Nilsson.

Ställ krav på fullödig information

– Peter är en typpatient och hans upplevelse av behandlingen och resultatet delar han med de flesta andra som genomgått den, konstaterar Sonny Schelin.

Problem finns dock när det gäller den information som personer som söker vård får menar han.

– Det borde vara en självklarhet att vårdsökande får den information som krävs för att kunna fatta ett välinformerat och övertänkt beslut, säger han. Patienten måste få veta vilka olika vetenskapsbekräftade behandlingsalternativ som finns. Det informationskravet ställs också på läkare i hälso- och sjukvårdslagen. Tyvärr sker det inte alltid, konstaterar Sonny Schelin.

–  Alltför ofta erbjuds patienten endast traditionell kirurgi. Att det finns en poliklinisk etablerad och enkel behandling med värme, med samma goda effekt som kirurgi, nämns inte. Det beror nog oftast på okunskap hos vården. En annan förklaring kan vara att många läkare vill slå vakt om sin egen expertis inom kirurgisk behandling, säger Sonny Schelin.

Det generella rådet från Sonny till alla prostatapatienter är därför att ställa krav på en fullödig information.

Återvunnen frihet

För Peter Nilsson ser framtiden ljus ut. Efter mikrovågsbehandlingen krävdes endast att han bar kateter under läkningstiden som i normalfallet är cirka tre veckor.

–  Idag känns det som om jag fått tillbaka min frihet. Det är en jättestor skillnad och ibland tror jag knappt att det är sant. Jag uppmanar alla som upplever problem med prostatan att ”micra” den. Du får ett så mycket bättre liv.

Till sommaren ser Peter Nilsson fram emot att ägna sig åt sin favoritsysselsättning kanotpaddling. Nu utan avbrott för ständiga kisspauser.

Snabbfakta om CoreTherm:
•      Ickekirurgisk evidensbaserad behandling av godartad prostataförstoring
•      Lokal mikrovågsterapi
•      6–15 minuters botande behandling
•      Lokalbedövning för minsta möjliga obehag
•      Hemgång samma dag
•      Färre allvarliga biverkningar jämfört med traditionell kirurgi
•     Behandlingen utförs idag på 15 urolog-kliniker/mottagningar spridda över landet

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!