Matts Olsson har hittat formen: ”Den största pressen sätter du själv”

Foto: Robert Henriksson

Matts Olsson kom tillbaka med besked efter knäskadan hösten 2015. De senaste två säsongerna har han legat stabilt i toppen av storslalomcupen och nu väntar VM på hemmaplan med medaljchans för värmlänningen.Matts Olsson, Ski Team Sweden Alpine, har två riktigt bra säsonger i ryggen och känner sig trygg i resan mot alpina VM i Åre.

Matts Olsson, Ski Team Sweden Alpine, har två riktigt bra säsonger i ryggen och känner sig trygg i resan mot alpina VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)Inför den här säsongen känner Matts Olsson ett lugn. Han har anledning till det. De senaste två säsongerna har gått bra, till och med mycket bra. Olsson har radat upp placeringar på topp tio och i Alta Badia i december 2017 tog han sin första världscupvinst.

– Jag tycker de två senaste åren har varit bra. Framför allt är det jämnheten på topplaceringar är det jag är mest nöjd med. 30-åringen har varit med på världscupnivå sedan 2007 och har varit med i topp 30 i storslalomrankningen sedan 2009. Men det är under de två senaste säsongerna som de verkliga topparna kommit och han slutade på femte plats i storslalomcupen föregående säsong. Han startade VM-säsongen med en sjätteplats i förra helgens tävlingar i Beaver Creek.– Det känns väldigt positivt att säsongen gick så bra som den gjorde. Jag kände då att jag kunde förvalta det som gick bra året innan och då vill jag ändå tro att jag ska göra det igen till den här säsongen.Den uppåtgående formen har inte varit självklar. Säsongen 2015/2016 försvann helt efter en korsbandsskada som krävde en hel del rehabilitering. Men när Olsson var tillbaka hösten 2016 började han hitta den jämna, höga nivån.

– Det var inga större komplikationer men man har fått jobba med det och hålla igen lite. Det tar tid, men nu känns det bra. Nu gör jag som jag vill, jag behöver inte tänka på att lägga upp träningen på något särskilt sätt utan kan träna på det jag behöver. Självklart är han sugen på att stå på pallen på hemmaplan när det är dags för alpina VM i Åre i januari. För att ha den chansen krävs det bra placeringar i världscupen som därmed ger en bra startposition på VM. Känns det som att ni har större press på er att prestera på hemma-VM?

– Vissa åkare får naturligt mer press för att de förväntas prestera men man får se vad man själv sitter i för situation när man kommer mot VM. Jag hoppas att jag känner av pressen för då har man en bra säsong med ett bra utgångsläge och kan egentligen köra om guldet. Matts Olsson beskriver sig själv som en lugn person och press utifrån är något han sällan känner av. Med åren har han samlat på sig erfarenhet som gör honom trygg i situationen som ett av de svenska namnen som kan prestera på alpina VM i februari.– I slutändan sätter du den största pressen själv. Den största besvikelsen känner du själv.

Jag tror att någon nytta drar man ändå av att man har hållit på ett tag. Det är mycket saker man inte ens tänker på som går lättare för att man har gjort det ett antal år. Vad vill du säga till hemmapubliken?– Kom hit så gör vi det till en fest tillsammans. Kan man göra det till en fest får man ut så mycket mer av det som publik också. Då är det inget dumt idrottsevenemang att titta på och njuta av allt runtom.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!