Magi på savannen skildras i Årets Pandabok

Utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019 ” går i år till boken ”Under Afrikas himlar” av fotografen och författaren Brutus Östling från Höör i Skåne. Han fick idag ta emot utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i samband med Världsnaturfonden WWF:s höstmöte på Ulriksdals slott utanför Stockholm. Boken belönas för årets bästa naturskildring i ord och bild.

Det har tagit Brutus Östling flera år att göra fotoboken som har huvudfokus på vildhundar.

Det är fjärde gången Brutus Östling vinner utmärkelsen ”Årets Pandabok”. De tre första av hans prisbelönta böcker har framförallt skildrat fåglar. Nu är det den afrikanska vildhunden och andra vilda djur på Östafrikas savanner som är i fokus. Det har blivit många resor till Sydafrika, Kenya och Tanzania under de tre år det tagit fotografen Brutus Östling att göra Årets pandabok.

– Jag hoppas kunna öppna människors intresse för arter som vi sällan uppmärksammar och att fler ska få uppleva den enorma rikedomen i Afrikas djurliv. Min förhoppning är att läsarna precis som jag ska älska savannerna och deras djurliv och vilja bevara dem för framtiden, säger han.

Djurlivet och naturen på den afrikanska savannen är satt under stark press, som på så många andra platser i världen. Östlings bokhandlar om hur olika djur på olika sätt anpassats till savannerna och mer extrema livsmiljöer men också om hur vi ska kunna rädda den unika faunan.

Juryns motivering till priset lyder: ”När den mångfaldigt prisbelönta fågelfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Här ser vi den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. Att bläddra i denna bildskatt är en fullskalig njutning. Detta är samtidigt en bok som hjälper oss att förstå naturens intrikata system och som låter oss möta arter som få lyckats porträttera. Under Afrikas himlar tar oss så nära den afrikanska savannen man kan komma utan att själv vara där. En skimrande safari i bokform”.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!