Luftrenande växter för sovrummet

Om det är någon plats i hemmet som vi verkligen ska ta tillvara växternas positiva luftrenande effekter så är det i sovrummet. Där spenderar vi en stor del av dygnets timmar för återhämtning och där vill vi verkligen ha en grön städpatrull som jobbar medan vi sover.

Ett hem utan växter är mindre levande än ett där växter får frodas. I inredningssammanhang mjukar de upp, skänker en atmosfär, ger färg, nerv och känsla. Men kanske ännu viktigare är hälsoaspekterna. Vetenskapliga studier visar att luftrenande växter skapar en friskare inomhusmiljö genom deras förmåga att rena luften samtidigt som de höjer luftfuktigheten.

5 LUFTRENANDE FAVORITER FÖR SOVRUMMET
Brudorkidé
Phalaenopsis
Underbart vacker och dessutom lättskött. Brudorkidén har ingen viloperiod, utan kan blomma när som helst. Låt stängeln vissna själv, klipp bara bort den torra delen. Snart kommer nya skott och nya blommor. Läs mer om brudorkidé.
Fredskalla
Spathiphyllum Wallisii
Trivs och frodas i skugga. Undvik kyla, drag och kallt vatten. Trivs i rumstemperatur året om. Jorden bör inte torka ut. Lättodlad. Läs mer om fredskalla
Gullranka
Epipremnum aureum
Lättskött och långlivad. Trivs i fuktig luft och värme, inte under 15°. I mörkt läge blir bladen helt gröna, i sol bleks de. Unga plantor passar bra i hög kruka eller ampel, äldre kan fästas på spaljé. Läs mer om gullranka
Spjutbräken
Nephrolepis exaltata
Frodig grönska som fyller ut på sovrummets fönsterbräda. Duscha bladen ofta eller fukta luften omkring växten. Undvik sol, direkt värme, torr luft och torr jord. Kan stå en bra bit in i ett ljust rum. Minst 18°. Läs mer om spjutbräken
Hartassbräken
Phlebodium aureum
Perfekt som insynsskydd i skuggigt sovrumsfönster. Trivs i halvskugga eller skugga, aldrig soligt. Undvik torr luft. Rumstemperatur året om, inte under 15°. Läs mer om hartassbräken

TIPS FÖR SOVRUMMET
1 Välj växter som syns i mörkret, de som blommar med vita blommor eller har vitstrimmiga blad. Välj gärna ”törstiga” krukväxter eftersom de ger ifrån sig mycket fukt i luften när de transpirerar. Exempelvis fredskallan som blommar i vitt och har ett stort grönt bladverk, passar utmärkt att ha på en piedestal längre in i rummet.
2 Brudorkidén avger syre under natten, så ställ gärna en brudorkidé på nattduksbordet. Då kan du vila ögonen på den innan du somnar eller låta den bli det första du ser när du vaknar.
3 Damma av växterna då och då för att upptagningen ska fungera bra. Dammet innehåller ofta spår av de giftiga partiklarna, så torka inte av dem med handen, utan använd en fuktig trasa eller ställ in plantan i duschen och skölj av dammet.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!