Lucifer släpper nytt album!

Foto: Ester Segarra

Underskatta aldrig den hårda musikens förvandlande krafter. Styrkan i riffet, melodin och det ihållande svänget som tillsammans bildar magi som bara de mest inspirerande kan tämja. Tillsammans med Nicke Andersson återvänder nu Johanna Sadonis (ex-The Oath) med ett nytt kapitel i Lucifers historia.

Bildat i Berlin 2014 efter ett plötsligt uppbrott med hennes tidigare band, valde Johanna att skapa Lucifer med målet att kanalisera hennes kärlek för den mörka rocken från 60 -och 70-talet. Inspirerad av allt från Black Sabbath, Deep Purple, Blue Öyster Cult till Steppenwolf, Heart och Fleetwood Mac, teamade hon upp med gitarristen Gaz Jennings (ex-Cathedral) för att skapa ett otämjt sound som gjorde hennes influenser rättvisa. Resultatet blev ett självbetitlat debutalbum som fick stor uppmärksamhet och enastående recensioner. Fröet till en mycket större musikalisk vision var sått.

Spola framåt till 2016 då Sadonis fanns sig själv i ett vägskäl efter uppbrottet med den legendariska gitarristen. Fast besluten att fortsätta och inte ge upp den kreativa drömmen om Lucifer – som var långt ifrån färdig – fortsatte sångerskan obestridligt framåt tills hon – av kanske en slump eller ödet – snubblade över en perfekt partner i det andra kapitlet i sagan om Lucifer; Nicke Andersson.

– Jag blev intresserad av hur hon och Gaz skrev musik ihop eftersom jag ofta skriver för mig själv, berättar Nicke. Jag är nyfiken på hur människor samarbetar. När Gaz lämnade bandet tänkte jag att detta kanske är något som Johanna och jag kan göra ihop. Vi började prata om en mer specifik musikalisk riktning och en massa idéer bara vällde ur oss.

Med sin varierande musikaliska bakgrund med allt från brutal dödsmetall i Entombed till poppig rock n’ roll i Imperial State Electric, har Nicke Andersson redan fått legendstatus. Vad som inte var säkert var hur hans nya partnerskap skulle fungera, eller om det skulle fungera överhuvudtaget. Men efter att ha arbetat ihop på endast en låt insåg båda att detta är början på något nytt och unikt; något som överskrider lata genredefinitioner och istället flaggar för något klassiskt och tidlöst.

– Allting var perfekt, skrattar Johanna. Det fanns mer utrymme att skriva poppiga melodiska arrangemang denna gång.

Även om ”Lucifer II” är väldigt olik sin föregångare går det att höra att det är samma band som släppte sin kritikerrosade debut 2015. Inspelat under sommaren 2017 i Nickes egna studio, The Honk Palace i Stockholm, är ”Lucifer II” resultatet av en arbetskraft mellan två musiker som tillsammans utvecklade en stark kreativ relation. Utan någon egentlig tid att rekrytera nya medlemmar, valde Nicke att spela in trummor, bas och hälften av alla gitarrdelar själv medan leadgitarristen Robin Tidebrink till slut fick lägga sitt personliga signum ovanpå detta. Albumet mixades av Ola Ersfjord (Tribulation, Primordial) i Cuervo Recording Service i Madrid.

Musikens förvandlande krafter har lett till många musikaliska under genom åren. ”Lucifer II” är ett av dessa; soundet av ett fantastiskt rock n’ rollband som övergår till något unikt och extraordinärt.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!