Livsmedelsverket kontrollerar bly i viltkött

Livsmedelsverket ska under 2019 kontrollera halten av bly i viltkött som kan köpas i handeln. Undersökningen ska säkerställa att de råd som utformades 2014 har lett till sänkt blyhalt i viltkött på marknaden.

Bly är en tungmetall som är giftig för människor redan i låga doser. En betydande del av den jaktammunition som används består av bly, och rester av blyammunition kan finnas kvar i vilt kött efter jakt. Tidigare studier visar att personer som åt viltkött hade högre blyhalter i kroppen, jämfört med personer som aldrig åt viltkött.

Vilthanteringsanläggningar rekommenderas sedan 2014 att renskära köttet för att undvika att rester från blyammunitionen blir kvar i köttet. Genom att skära bort 10 centimeter kött runt sårkanalen kan halten av bly i köttet kan minska med upp till 1000 gånger.

Syftet med den nya uppföljningen är att utvärdera rådens efterlevnad och effekt genom att analysera blyhalten i viltkött på marknaden. Studien kommer att genomföras under 2019. Provmaterialet kommer att bestå av 50 prover av malet kött av vildsvin och 50 prover av malet kött av älg.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!