Lerins lärlingar – konstskolan som gör skillnad

Foto: Ulrika Malm /SVT

Efter två säsonger av publiksuccén Vänligen Lars Lerin har det blivit dags för Lars Lerin att ta sig an ett nytt tv-äventyr. Hösten 2017 anordnade han under två månader en konstskola för en grupp personer med olika funktionsnedsättningar i sin hemstad Karlstad – en kreativ, underhållande och känslosam resa som tittarna nu får följa i dokumentärserien Lerins lärlingar.

Vi följer 13 deltagare. Bland dem finns Jessica som har delfiner som favoritmotiv, och som ser konsten som en kontrast till allt elände i världen. Uppfinnaren Dennis som vill bli företagsledare och hoppas kunna göra världen till en bättre plats. Och Malin som säger “varför ska man smälta in? Man behöver inte vara som alla andra. Jag är annorlunda och jävligt stolt över det.”

– Deras målningar kommer direkt från hjärtat. Jag hoppas att Lerins lärlingar både kan bidra till att folkbilda om hur det är att leva med funktionsnedsättningar i Sverige idag, och ge publiken en tankeställare kring värdet av att våga ägna tid åt fantasi och skapande mitt i livspusslet. Jag tror att serien kan ge tittarna ett annat perspektiv på tillvaron i de här tiderna av produktivitet, prestation och betyg. Vi har glömt bort att leka för lekens egen skull, säger Lars Lerin.

Slutmålet är en stor utställning och vernissagefest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia. Lars man Junior, till vardags museichef, agerar festgeneral för invigningen. Vägen dit kantas av lektioner i målning, fotografi, keramik, sång, dans – och möten med olika färgstarka kreatörer runtom i landet. Några av de som medverkar är Lars mentor Gerd Göran, 98 år, artisten Eric Saade och komikern och konstnären Kakan Hermansson.

Konstskolan är en naturlig förlängning av Lerins engagemang för människor med funktionsnedsättningar. Han anordnade en liknande utställning för fyra år sedan och fick 2015 pris för detta av intresseorganisationen FUB (för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) på deras gala Störd & stolt.

Lerins lärlingar har premiär onsdag 10 januari kl 21.00 i SVT1 och SVT Play (1:6)

Utöver Lerins lärlingar kommer även den webbunika serien ”Lars konstskola” publiceras på SVT Play varje onsdag från 10 januari. Korta avsnitt som tar upp: självporträtt, verklighetsflykt och drömmar, djur, kropp och rörelse, ljus och ”att bli klar med ett verk”.

Cirka 25 personer deltog i hela eller delar av konstkursen, och av dessa får vi lära känna 13 deltagare lite närmare i serien:

JESSICA, 28: målar gärna i akryl och akvarell. Favoritmotiv: delfiner. Har sin sysselsättning på ett kafé, men har alltid älskat att skapa – och ser konsten som en kontrast till allt elände i världen.

DENNIS, 31: Har daglig verksamhet i en leksaksaffär och drömmer om att bli företagsledare. Gör illustrationer och ritningar, ofta över olika uppfinningar, som han hoppas ska göra världen till ”en bättre plats”.

JAMES, 24: Brinner framför allt för cosplay: kostymer, masker, rollspel. Älskar att kliva in i andra världar – särskilt klä ut sig till olika tv-spelsfigurer – och att få människor att stanna upp och tänka efter.

JANNI, 27: Målar, tecknar och sjunger. I sin konst hämtar Janni allt som oftast inspiration från mystik, mörker och dystopiska tv-spel, inte minst favoritkaraktären American McGee’s Alice.

TIMMY, 26: Gillar allt från poesi till mangateckningar, men vill också bli låtskrivare och producent. Kan allt om det svenska musikundret, särskilt Cheironstudion.

HELENE, 41: delar Lars Lerins stora passion för katter. Gillar musik och sång också. Största idol: Carola.

JON, 34: Älskar hårdrock och hiphop och står gärna på scen, bland annat i olika dansshower.

PER, 28: har tränat dans i tio år och älskar även att måla. Har sin sysselsättning i en stor mataffär, där Per kör ut varor och håller ordning i hyllorna. Hobby: komediserier.

MALIN, 30: Gillar att teckna, sjunga och designa smycken. Säger under inspelningen: ”Varför ska man smälta in? Man behöver inte vara som alla andra. Jag är annorlunda och jävligt stolt över det.”

BIRGITTA, 42: Har målning och musik som konstnärliga specialintressen. Har varit med i ett coverband och på fritiden skriver Birgitta gärna dagböcker, tittar på Allsång på Skansen eller reser.

VICTOR, 32: Gillar att måla och sticka. För Victor är konst ”skillnaden mellan liv och död”. Växte upp på landet utanför Sunne.

ANDREAS, 43: Spelar trummor i rockbandet på Ventilgatan. Gillar att måla, och har bland annat gjort alla porträtt på personalen som sitter i entrén på gruppboendet.

JOHANNA, 21: Ser alltid det positiva i saker och ting: ”Jag är aldrig arg!” Målar, sjunger och syr. Har den norska schlagerartisten Alexander Rybak som idol (han är motivet i nästan alla Johannas tavlor), men är också ett stort fan av Lars Lerin.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!