Läget är viktigare än skicket på bostaden

Booli har tagit fram en topp 100-lista på de vanligaste förekommande orden i bostadsannonser just nu. Listan visar vad som anses trendigt eller attraktivt för tillfället – vad mäklaren skriver för att locka spekulanter till visningen. Listan är hämtad ur 11 000 annonser med bostäder till salu.

Många av orden som finns med på topplistan handlar om läget på bostaden. Boolis undersökning visar att det är vanligt att poängtera bra kommunikationer och ord som ‘promenadavstånd’, ‘stenkast’ och ‘restauranger’ är något som används frekvent.

– Närhet till service tycks vara viktigare att poängtera än att bostaden är välskött. Av förklarliga skäl – läget kan du inte göra så mycket åt, men skicket på bostaden har du alla möjligheter att ändra på, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Rymligt och välplanerat med närhet till service
Ord som ‘rymligt’, ‘stora’, ‘öppen’ och ‘ljus’ förekommer i många annonser. Det tyder på att det fortfarande är öppen planlösning som gäller. ‘Populära’ kommer redan på plats 33, före både ‘förening’ och ‘tomten’ – det verkar alltså vara viktigare att poängtera att något är populärt än bostadens faktiska egenskaper.

– Genom att titta på den här listan och i vilken utsträckning orden används kan man utröna vad som anses attraktivt och värt att lyfta fram när en bostad ska byta ägare. Sedan får man som spekulant komma ihåg att ord som ‘attraktiv’, ‘trevlig’ och ‘optimal’ inte nödvändigtvis betyder samma sak för alla, säger Matilda Adelborg.

Topp 10 – här är de vanligaste orden
Här har vi uteslutit bindeord. Vi har inte heller tagit med de olika rummen (kök, sovrum, badrum) men de finns med i topplistan under bifogade dokument.

1. Läge

1. Stora

3. Plats

4. Närhet

5. Balkong

6. Planlösning

7. Fina

8. Centrum

9. Genomgående

10. Öppen

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!