Köpa bostad


Att köpa hus är inte lätt! Men att köpa hus är en bra investering! Den säkraste investering som går att göra är att köpa ett hus. Ett hus stiger mer i värde än inflationen.

Det viktigaste vid ett husköp är att huset har ett bra läge. Huset går alltid att renovera och bygga till. Ett bra läge går aldrig att fixa i efterhand.

På sommaren vill många gärna sitta i solen, tänk därför på hur huset är beläget och var solen finns olika tider på dagen. Att undersöka vad kommunen funderar på att göra i området i framtiden är också sådant som är viktigt att ta reda på. Finns det byggplaner som kan påverka området?

Att köpa ett hus är ett stort steg och kanske en av dina största investeringar i livet. Såväl ekonomiskt som i livskvalitet.

Givetvis finns det massor att tänka på när du ska köpa villa eller fritidshus. Några av de viktigaste punkterna är att du alltid köper ett hus i så kallat befintligt skick. Därför har du själv ett ansvar att undersöka huset och kan inte i efterhand klaga på fel som borde ha upptäckts vid köpet. Detta kallas undersökningsplikt.

Allt som går att undersöka ska besiktas noga. Mark, byggnader och installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, radonförekomst, eldstad och skorsten. Därtill även att bygglov finns till byggnader och installationer.

Från och med den 1 januari 2009 måste alla småhus ha en energideklaration senast vid försäljningstillfället. Som köpare bör du därför se till att huset är energideklarerat. Om en säljare av en villa inte kan visa upp en energideklaration när köpekontraktet skrivs, har köparen rätt att göra en deklaration på säljarens bekostnad.

Värms huset upp med direktverkande el eller olja? De kostnaderna kommer troligen att stiga ännu mer i framtiden. Fundera därför redan nu på vad det skulle kosta om du vill investera i ett byte av uppvärmningssystem

Vill du vara säker på att slippa bekymmer i framtiden, se till att göra en ordentlig besiktning av huset. En seriös och erfaren besiktningsman är guld värd.

Tips på webbplatser där du kan söka din nya bostad!

hemnet.se
booli.se
bovision
fastighetsbyrån

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!