Eda kommun

Eda kommunhus i Charlottenberg

Eda kommun
Torget 1 (Box 66)
673 22 Charlottenberg
Tel: 0571-281 00
Fax: 0571-281 03
kommun@eda.se
www.eda.se
http://www.facebook.com/edakommun

OBSERVERA att Edaportalen INTE har någon koppling till Eda kommun utan är helt fristående/oberoende 

LandsbygdsvägEda kommun är en liten trivsam gränskommun kommun med stor potential, vackert belägen i västra Värmlands underbara natur.

Eda är en gränsbygd med starka band till Norge och norrmän. Även om en stor del av befolkningen bor i och runt de tre mindre tätorterna Charlottenberg, Åmotfors och Koppom så är boendet relativt spritt i kommunen.

Västra Värmland är en del av Sverige som har mycket att erbjuda, oavsett om du söker ett mål för semestern, ny bostad eller shopping.

Eda kommun har gamla brukstraditioner, alltsedan industrialismens genombrott i Sverige har invånarna i stor utsträckning fått sin utkomst vid de industrier som har byggts upp. Störst av dessa är i dag Norma Precision AB, HAL, Åmotfors Bruk, Fundo, Åmotfors Energi och Creme.

Gränsområdet i Eda har historiskt varit en betydelsefull mötesplats för svenskar och norrmän

1914 restes fredsmonumentet på gränsen mellan Sverige och Norge tör att fira 100-årig fred mellan de skandinaviska länderna. Inskriptionen av Oskar II lyder ”Hädanefter är krig mellan skandinaviska bröder omöjligt”. Platsen kallades fredsriket och valdes så att monumentet skulle kunna ses både från bilvägen som järnvägen.

Platsen fick sitt namn Morokulien först 1959 när Lennart Hyland och Randi Kolstad sände underhållningsprogrammet ”Över alla gränser”. Namnet är en kombination av svenska ordet kul och det norska ordet moro – som betyder just kul. Idag är fredsriket Morokulien ett välbesökt turistmål.

Eda är fortfarande en internationell mötesplats som ger mervärde inte minst rör gränshandeln som har vuxit enormt de senaste åren. Hit kommer besökare främst från Norge rör att ta del av vad vi kan erbjuda och årligen besöks Eda av över tre miljoner shoppingturister. De många besökarna ger också stora möjligheter för övrig servicenäring och turismen.

Eda är en underbar svensk landsbygdskommun som trots sin mindre storlek innehåller allt som ger livskvalitet och gör livet enkelt att leva. Långt från storstadens stress finns här det mesta man behöver för att leva ett okomplicerat, tryggt och meningsfullt liv. Att leva i Eda ska vara enkelt, bekvämt och meningsfullt. 

I Eda kan du leva och bo i en trivsam och trygg miljö

Vare sig du väljer att bo i tätort eller på landet, i villa eller lägenhet så har du alltid lika nära till naturen och service. Vi vill att kommuninnevånarna ska trivas, känna sig trygga och känna förtroende för den service som kommunen erbjuder i vardagen. I Eda finns barnomsorg, skola, äldreboende och den vardagliga servicen nära där människor bor.

Eda geografiska läge skapar mängder av möjligheter. Det finns inte många platser som är bättre placerad än Eda. Eda är vackert belägen i det Värmländska landskapet med skogen, sjöarna och de små vattendragen. Samtidigt gör de goda kommunikationerna att det är nära till ett varierade utbudet av upplevelser och service.

En av de viktigaste kommunikationslederna passerar genom kommunen. På lite drygt en timme når man antingen Oslos storstadsmiljö, Gardermoens flygplats eller länets centralort Karlstad. Med tåg reser du enkelt och snabbt till Stockholm, Oslo och Göteborg.

Gränshallen i Charlottenberg
Föreningslivet engagerar många kommuninvånare. Ett brett sportintresse gör att ishallen i Charlottenberg och de båda sporthallarna i Åmotfors och Koppom utnyttjas flitigt. Dessutom ligger sång och musik många varmt om hjärtat.

I Eda kommun finns ett rikt föreningsliv och ett stort utbud av fritidsanläggningar, det finns gott om kanotleder och många sjöar, med möjlighet till fiske året runt. Vintertid är Valfjället ett av många populära mål.

För den som är intresserad av kommunens historia finns Eda-glasmuseum där man kan titta på vackra och unika glasföremål från 1835 och fram till 1953. Eda skans är ytterligare en sevärdhet i kommunen samt Eda skans museum som är beläget i Åmotfors.

Eda golfklubb
För den som gillar golf är finns Noresunds golfbana. Golfbanan är en utmanande park- och skogsbana med mycket vatten längs fairway och över breda vikar mellan spelare och green.

I Eda är det alltid nära till naturen och har du tur kan du få se både varg och vit älg. I kommunen finns flera stora sjöar, den största – Bysjön. Små urskogsområden finns i Skillingmarksdalen. I lövskogsrika områden förekommer bl.a. den utrotningshotade vitryggiga hackspetten.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!