Just nu ökar vissa typer av fickstölder och bedrägerier

Under måndagen fick polisen kännedom om att några personer besökt ett företag i Arvika och erbjudit tjänster som innebär att de bland annat härdar knivar.

Under vår och sommar har polisen under många års tid sett en viss typ av brottslighet öka som inte innebär en statistisk ökning utan snarare ett annat mönster när det gäller tillvägagångssätt. Det gäller en del fall av stölder samt bedrägerier med ett tillvägagångssätt som återkommer under vår och sommar.

Under måndagen fick polisen kännedom om att några personer besökt ett företag i Arvika och erbjudit tjänster som innebär att de bland annat härdar knivar. Av tidigare erfarenheter har det visat sig att arbetet som utförts är undermåligt och att priset är orimligt högt samt att priset skall omförhandlas när knivarna återlämnas. Ofta förekommer hot i samband med detta.

Under året är inkomna anmälningar beträffande fickstölder ganska konstant med vissa toppar kring jul och andra stora helger eller arrangemang.
På vår och sommar innehåller anmälningarna i stor utsträckning ett tillvägagångssätt där gärningsmannen eller gärningsmännen offensivt tar kontakt med personer under förevändningen att de exempelvis vill växla pengar. Både företag och privatpersoner har under förra veckan och helgen på olika platser i främst Karlstad råkat ut för detta. Genom att vilseleda och lura människor att rikta sin uppmärksamhet på annat lyckas ofta ficktjuvar att plocka åt sig värdesaker. Och risken finns att antalet fickstölder ökar när det är mycket folk på samma plats. Var därför vaksam, och placera inte väska eller andra värdesaker där det är lätt att ta dem. Ha helst plånboken i en innerficka.

– Lämna aldrig bagage eller andra ägodelar obevakade.
– Lägg inga värdesaker i barnvagnen.

– Ha uppsikt över kundvagnen.

– Låt aldrig någon främmande ta över ansvaret för dina värdesaker.

– Ha gärna plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, aldrig i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

– Förvara aldrig plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

– Håll alltid väskan stängd och bär den med locket/dragkedjan in mot kroppen. Förvara aldrig värdesaker i ytterfacken.

– Håll ryggsäcken framför kroppen vid trängsel.

– Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara aldrig koden tillsammans med bankkortet.

– Avböj vänligt men bestämt att växla pengar åt främmande människor.

– På restauranger och kaféer, häng aldrig en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!