Jordgubbar toppar listan på de mest besprutade råvarorna

Miljöorganisationen Environmental Working Group (EWG) har sammanställt en internationell lista som ger en tydlig översikt över de frukter, bär och grönsaker som innehåller mest rester av bekämpningsmedel.

Proverna är tagna på odlingar med konventionellt lantbruk och jordgubbar visade sig vara den största boven på listan. En av mätningarna visade ett resultat på hela 22 olika pesticider och en tredjedel av alla de konventionella jordgubbsodlingar som testades innehöll 10 eller fler rester av olika bekämpningsmedel.

Det finns ännu ingen lista som fokuserar på svensk odlad frukt, men enligt Livsmedelsverkets rapport från 2016 innehöll 27 av 30 prover på just jordgubbar bekämpningsmedel, och ett av proven innehöll sex olika bekämpningsmedel. Halterna i Sverige är enligt undersökningar under de tillåtna gränsvärdena men innehåller fortfarande pesticider.

Andra besprutade bovar i toppen på listan:

Spenat  97%  Höga halter av permetrin 
Nektariner  94%  Ett prov innehöll 15 pesticidrester 
Äpplen  90%  80% av proverna innehöll difenylamin (förbjudet i Europa) 
Vindruvor  96%  Innehöll i genomsnitt 5 olika pesticidrester 
Persikor  99%  Innehöll i genomsnitt 4 olika pesticidrester 

Varför ekologiskt odlade frukter och grönsaker?

Genom att välja ekologiskt odlade frukter, grönsaker och bär tar du ställning mot att odla med bekämpningsmedel som sedan finns kvar i råvarorna som du äter. De som arbetar på konventionella odlingar utsätts dessutom för allvarliga risker när de hanterar bekämpningsmedel i stora, giftiga doser. Alla dessa gifter som används vid odling av frukt och grönt minskar dessutom mångfalden i odlingslandskapet, vilket orsakar allvarliga förändringar i ekosystemet. Så när du väljer att äta ekologisk frukt och grönt, gör du en insats både för dig själv, odlarna och miljön.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!