Johan vann värmländsk duell – andra SM-guldet

Johan Kristoffersson tog sitt andra SM-guld i rally när han vann sprinttävlingen i Malmö efter en stenhård duell mot WRC-meriterade Pontus Tidemand. Kristoffersson vann båda finalheaten och totalt med 0,6 sekunders marginal.

− Det var härligt att få knyta ihop säcken och ta hem den här kampen mot Pontus, särskilt som vi är gamla teamkamrater sedan tidigare, säger Johan.
Det var på förhand givet. Den högklassiga striden om SM-guldet skulle stå mellan rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson och WRC 2-världsmästaren Pontus Tidemand – och vilken strid det blev! Tv-tittarna och publiken längs Lockarps Gokartbana bjöds på förstklassig underhållning fyra gånger om.

Första kvalheatet gick till Tidemand, som var 0,1 sekunder före Kristoffersson.
− Jag var nöjd med att bara vara en tiondel efter Pontus där. Reken hade varit svår, med mycket trafik, så det var svårt att skriva noter. Därför tog jag det lite lugnare första vändan, berättar Kristoffersson.

I andra kvalificeringen skruvade Johan upp tempot med sin Volkswagen Polo GTI R5, var en sekund snabbare än Pontus och noterade snabbaste tid totalt i kvalet, trots att han inte hörde co-drivern Stig Rune Skjaermoens instruktioner.
− Vår intercom försvann direkt efter start, så jag fick köra på minnet. Tur att det var på en kort sprint och inte en lång sträcka ute i skogen.

Till följd av Kristofferssons kvalseger var SMK Edas Tidemand först ut av de båda på första finalslingan. Pontus höjde farten ytterligare och körde in på 1.36,5 på den två kilometer långa sträckan, bestående av mestadels grus, men också ett litet asfaltparti vid vändpunkten. MK Team Westoms Kristoffersson svarade på tempohöjningen och var tre tiondels sekunder före efter halva finalen. Tempot var rejält uppskruvat hos båda.
− Man kör så nära gränsen som möjligt, men försöker undvika de stora misstagen. Det svåra när man kör samma sträcka gång på gång är att det ändrar sig mycket med spår och genande.

Till sista finalracet hade alltså Kristoffersson 0,3 sekunder att gå på gentemot sin västvärmländska kollega.
− Det är mycket att ta in om man kör felfritt, men lätt att förlora om man gör ett litet misstag, förklarar Johan, som hade ett orosmoment.
− Gjorde en liten miss och kom långt ut i lösgruset, men jag lyckades hålla mig på rätt sida.
Med totalt 0,6 sekunder till godo på Tidemand passerade Kristoffersson/Skjaermoen mållinjen.
− Det känns jättebra eftersom jag vet vilken kapacitet Pontus har och när han kommer hit med en sådan bil som han har vunnit VM med.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!