Jägare med funktionsnedsättning ska få jaga fler arter

Nyligen har regeringen remitterat en promemoria med förslag om ändringar i jaktförordningen. Ändringarna ska göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att från motordrivet fordon få jaga fler djurarter än i dag.

Huvudregeln i svensk jakträtt är att jakt från motordrivet fordon är förbjuden, men ett undantag finns för jakt på vissa däggdjur för jägare med viss funktionsnedsättning och bestående rörelsehinder.

 Enligt regeringens förslag ska personer med funktionsnedsättning, efter en begränsad tillståndsprövning, kunna jaga även vilda fåglar samt vilt som har markerats med N, n och F i artskyddsförordningen, till exempel varg eller björn, från motordrivet fordon. Ett villkor är att jakten endast får påbörjats efter det att motorn har varit avstängd i minst fem minuter.

– Det här är en viktig icke-diskrimineringsfråga, jakt ska vara tillgängligt för alla och självklart även för jägare med funktionsnedsättning. Jag ser fram emot att ta del av de synpunkter som kommer att komma in, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

 Remisstiden går ut den 1 mars 2018 och ändringarna ska börja gälla från och med den 1 juli 2018.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!