Högaktuellt om de kidnappade Kinasvenskarna i den nya bokserien Brännpunkt

Journalisten Jojje Olsson är en av våra främsta experter på Kina. I arbetet med den högaktuella boken De kidnappade Kinasvenskarna har han intervjuat Peter Dahlin, som 2016 satt fängslad i Kina, samt dottern och flera nära vänner till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som försvann första gången redan 2015 och denna månad kidnappades på nytt.

I Kina har tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats rejält de senaste åren, vilket även drabbar utlänningar som vistas i landet. Inom loppet av ett par månader kidnappades de två svenskarna Peter Dahlin och Gui Minhai av kinesiska säkerhetsministeriet, och tvingades erkänna påhittade brott på statlig tv. Dahlin utvisades 2016 medan Gui har varit frihetsberövad utan rättegång sedan oktober 2015. Enligt kinesiska myndigheter släpptes han fri i oktober i fjol, men kidnappades under dramatiska former på nytt i januari 2018 när han tillsammans med två svenska diplomater var på väg till Sveriges ambassad i Peking för en hälsoundersökning.

– I Kina har termen ”frisläppt” en helt annan betydelse än vad vi är vana vid. Även fast Gui sades vara fri, så kunde han inte kontakta familj och vänner utanför Kina och inte använda Skype eller mejl. Innan Gui kidnappades på nytt uppgav han att han ville återvända till Europa men att han först måste ha polisens tillstånd. berättar Jojje Olsson och fortsätter:
– I min bok så redogör jag för flera uppgifter som förvånar, bland annat hur Kinas ekonomiska makt redan påverkar svenska myndigheters inställning till mänskliga rättigheter.

De kidnappade Kinasvenskarna är första boken i Historiska Medias nya bokserie Brännpunkt, som behandlar högaktuella och angelägna frågor på djupet.
– Att en diktatur kidnappar två svenskar inom loppet av några månader och hänger ut dem i framtvingade erkännanden på statlig tv har mig veterligen aldrig skett tidigare. Ändå är det väldigt få svenskar som känner till detaljerna kring Gui Minhai och Peter Dahlin, konstaterar Jojje Olsson som hoppas att hans bok ska råda bot på detta.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!