Här hittar du Europas bästa julmarknader

Hösten är här och snart även vintern med mörka kvällar och krispiga dagar. I november slår de flesta julmarknader i Europa upp sina portar och välkomnar julsugna besökare med rykande glühwein, godsaker och vackra hantverk. Här listar vi Europas bästa julmarknader.

–  Nu börjar vi komma in i den perioden när det blir mörkare och krispigare och det märks i våra butiker att många redan börjar längta efter julen. Oavsett om man tänkt lämna landet eller inte så finns det gott om vackra julmarknader att välja mellan. Det svåraste är bara att välja rätt. Här hjälper vi därför till att hitta rätt i djungeln av julmarknader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Varför julmarknad?
Få aktiviteter är så mysiga som julmarknader. Att strosa omkring bland välfyllda bodar och glittrande ljus med en kopp värmande glühwein och doften av brända mandlar gör någonting med såväl kropp som själ. Att köpa med sig vackra hantverk att lägga under granen och samtidigt njuta av en svårslagen upplevelse som det här är en riktig jackpot. Dofterna, ljuden och stämningen etsar sig fast i minnet och skapar julstämning. Man kan enkelt slå flera flugor i en smäll och kombinera besöket med en spa- eller shoppinghelg tillsammans med någon man tycker om. Det här är den ultimata weekendresan innan julens måsten tar över.

Weekend på nära håll
Kanske har man inte så många semesterdagar kvar. Eller så vill man inte flyga så långt av olika skäl. Då många av de bästa julmarknaderna ligger i norra Europa passar det utmärkt att passa på att ta en weekendresa med fokus på julmarknader när julen väntar runt hörnet. Flyg, ta färjan eller varför inte tåg eller buss? Passa på att upptäcka några av Europas absolut mysigaste storstäder och se dessutom till alla klara av julshoppingen. Stort plus är att det är betydligt mindre risk att någon annan köpt exakt likadana presenter.

Vilka julmarknader får man inte missa?
Det finns massor av vackra julmarknader över hela världen men glädjande nog ligger de allra främsta bara någon timme bort. I Tyskland finns det hela 2500 julmarknader att välja mellan, därav stor dominans på topp 10. Väljer man att besöka Berlin finns det bara här ungefär 60 stycken att välja mellan. Allt från de välkända och stora som Berliner Weinachtzeit och WeihnachtsZauber till de lite mer trendiga med fokus på hållbarhet. Tallinn är också en stor favorit bland svenskarna. För den som vill tänka utanför boxen finns mysiga marknader i Sevilla, Bath och Skottland att upptäcka.

Prisvärt
De flesta julmarknader sätter igång i slutet av november eller början av december vilket är en perfekt tidpunkt för att hitta prisvärda flygbiljetter. Höstlovet är över och jullovet har inte börjat än. Har man möjlighet att vara flexibel på dagarna och undvika de vanligaste resdagarna (torsdag till söndag) kan man komma riktigt billigt undan. Även hotellpriserna ligger på bra nivåer under den här perioden.

Städerna som ökar mest
Enligt bokningsstatistiken över tidpunkten för julmarknaderna har flera av städerna på topp 10 ökat väsentligt. Störst ökning syns på Tallinn (+225 %), Riga (+107 %), Krakow (+60%) och Wien (+31 %).

–  Precis som i all vår bokningsstatistik ser vi att ”nya” städer klättrar snabbt på listorna. Svenskarna är ständigt på jakt efter nya upplevelser och att få lära känna nya kulturer. Kul också att se att resmål som ligger nära ökar. Kanske är det en effekt av allt prat om att resa mer hållbart och att korta ner flygresorna? Oavsett så ska det bli intressant att följa utvecklingen, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Här är städerna i Europa som erbjuder de bästa julmarknaderna 2018
1.Berlin
2.Tallinn
3.London
4.Wien
5.Lübeck
6.Köpenhamn
7.Prag
8.Amsterdam
9.München
10.Düsseldorf

*Topplistan är baserad på resespecialisternas egna erfarenheter samt feedback och önskemål från kunder.

Mest bokade europeiska städer (reguljärflyg)
1.London
2.Prag
3.Rom
4.Krakow
5.Riga
6.Berlin
7.Barcelona
8.Manchester
9.Wien
10.Alicante

*Topplistorna är baserade på försäljning i butik och online med avresa 25 november – 18 december 2018.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!