Gränslöst arbetsliv slår hårt mot akademiker

Foto: Knut Capra Pedersen

Var tredje akademiker uppger att de under den senaste månaden har avbrutit en fritidsaktivitet för att svara på ett jobbsamtal eller utföra en arbetsuppgift. Samtidigt upplever var fjärde akademiker att deras chef inte känner till hur mycket de jobbar.

Fotograf: Knut Capra PedersenFotograf: Knut Capra Pedersen

– Det gränslösa arbetslivet riskerar medarbetarnas hälsa. Därför har arbetsgivaren ett stort ansvar att skapa tydliga riktlinjer, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Fler än hälften av akademikerna med barn under 11 år känner sig stressade att gå tidigt från jobbet för att hämta barnen.

– Det eviga livspusslet att få tiden att räcka till är idag ett stort problem. Nu ser vi en ökad psykisk ohälsa kopplad till utbrändhet. Den negativa trenden måste vändas, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Enligt undersökningen gjord av Novus för Saco leder jobbstress till att sömnen försämras och med den arbetsprestationen.

– Återhämtning är avgörande för ett hållbart liv. Behöver man råd och stöd för att få en bättre arbetssituation är min rekommendation att man kontaktar sitt skyddsombud på arbetsplatsen eller sitt fackförbund, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!