Gör naturen en tjänst och tvätta miljövänligt

Häller du olja i rabatten? Varje år sker ungefär 20 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

Det finns cirka 5 miljoner personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Men att tvätta bilen behöver inte vara ett miljöproblem om inte 20 miljoner av tvättarna sker direkt på gata eller garageuppfart*.

Många tror att vattnet går till reningsverket när man tvättar bilen på gatan men det är fel, det går rätt ut i dagvattnet. Även om man är noga med att använda miljöanpassade produkter ska man komma ihåg att det är själva avlagringarna på bilen, bly med mera, som förorenar vårt vatten, säger Nina Gau, Miljöingenjör vatten och avlopp, Telge Nät. På godkända biltvättar däremot så tas vattnet omhand och renas, fortsätter hon.

Undvik att farliga ämnen från biltvätten sprids i naturen

Om du tvättar bilen på garageuppfarten eller på gatan rinner farliga ämnen ner i brunnar och kommer sedan ut i vattendrag och i naturen. Ämnen du troligtvis inte skulle hälla ut i trädgården medvetet. Väljer du istället en biltvätt, renas vattnet på plats och alla farliga ämnen tas om hand på rätt sätt. Därför är en miljömärkt biltvätt det bästa alternativet. Väljer du en Svanen-märkt biltvätt minskar utsläpp av skadliga ämnen med upp till 90%.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!