Glöm fredagen den 13:e – det här är otursdagen

I morrn är det dags igen. Då är det nämligen fredagen den 13:e – den ständigt otursförföljda dagen – åtminstone om man får tro skrocken och vidskepligheten. Men en undersökning från Länsförsäkringar visar att dagen snarare är att betrakta som än turdag än något annat.

Fredag den 13:e har genom historien setts som en otursdag. Vissa uppgifter gör gällande att datumet kan ha sitt ursprung från att Jesus blev bedragen av Judas, som var den 13 lärjungen vid bordet när Jesus åt sin sista måltid. Andra uppgifter hänvisar till den nordiska mytologin och en berättelse om hur ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och där lurade Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en pil.

Men trots att det mycket riktigt hänt tråkiga saker just under fredagen den 13:e i historien så är dagen inte mer otursförföljd än någon annan. Tvärtom faktisk. Enligt statistik från Länsförsäkringar, som granskat de drygt fyra miljoner skadeanmälningarna som gjorts under de senaste tretton åren, så visar det sig att är ungefär 17 procent färre skador under fredag den 13:e än under en genomsnittlig dag.

Istället skvallrar undersökningen om att det är en helt annan dag du bör se upp för. Tisdagar i gemen sticker nämligen ut i statistiken som den veckodag där flest skadeanmälningar sker.

– Enligt utfallet av den här granskningen så är fredagen den 13:e mer som en turdag, säger skadespecialist Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar.

Men det har genom historien skett olyckor under fredagen den 13:e – här är några exempel;

Bland annat kraschade aktiebörsen just fredag den trettonde 1927, vilket ledde till en världsomspännande depression i ekonomin.

Även den flygkrasch som skedde fredag den 13 1972 där ett plan innehållandes ett rugbylag störtade i Anderna och där 16 personer kunde räddas efter två månader efter att de hållit sig vid liv genom att helt enkelt äta upp sina döda medpassagerare.

Den 13 september 1940 släppte nazisterna en bomb över Buckingham Palace i London under andra världskriget. Kungafamiljen befann sig i kungahuset och drack te. De lyckades att fly utan att bli skadade.

1952 försvann ett svenskt militärplan, DC-3, från radarn. Åtta personer satt på planet som försvann över Östersjön den 13 juni.

2012 började kryssningsfartyget Costa Concordia att sjunka på fredagen den 13:e. Över 30 personer omkom och olyckan skedde när fartyget gick på grund.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!