Fyra av tio företagare har inte tänkt igenom vad som ska hända vid dödsfall

Foto: Länsförsäkringar

En undersökning som Länsförsäkringar gjort visar att 41 procent av företagarna inte har tänkt igenom vad de vill ska ske med verksamheten om de skulle avlida. Och bland dem som har planerat är en livförsäkring med skydd för familjen det val hälften av företagen gör.

Det näst vanligaste bland de som tänkt till är att ha skrivit testamente (29 procent) eller kompanjons- eller aktieägaravtal (27 procent). Men även livförsäkring som faller ut med bolaget som förmånstagare har 27 procent av företagarna angett som svar.

– Många företagare tänker nog inte eller vill inte tänka på att en sådan här sak kan ske. Både familjen och företaget är mycket utsatt om företagaren skulle avlida och därför är en livförsäkring ett mycket bra val, både för att skydda familjen och företaget. Med ett bra ekonomiskt skydd till familjen ökar till exempel möjligheten att bo kvar i befintligt boende, lösa eventuella lån, att slippa ekonomiska problem helt enkelt, säger AnnaCarin Eriksson, tjänstepensionsexpert på Länsförsäkringar.

Bland de företagare som är 62 år och äldre är det vanligare att ha tänkt kring vad som ska hända med företaget vid eventuellt dödsfall. Kvinnor har oftare skrivit kompanjons- eller aktieägaravtal (37 procent jämfört med män 24 procent) och likaså är detta vanligare i företag med fyra eller fler anställda (44 procent). Livförsäkring som faller ut i bolaget är mer förekommande i de bolag som har mellan 4 och 10 anställda (31 procent).

– Vad gäller företaget kan man tillfälligt behöva ”köpa” kompetens att driva företaget vidare då är det bra med en livförsäkring som faller ut till företaget, säger AnnaCarin Eriksson.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!