Friheten och skulden

Bilen är här för att rulla. Det är dessutom så att bilförsäljningen har ökat i flera år och allt fler hushåll har bil. Under 2017 ökade antalet personbilar med 77 549 stycken i Sverige, vilket innebär att det i slutet av förra året fanns över 4,8 miljoner personbilar i trafik i Sverige. Och ökningen fortsätter, mest ökar bilägandet bland äldre och kvinnor.

Bilen är givetvis praktisk. Råkar du inte bo så att du har livsmedel, jobb, familj och släkt samt fritidsaktiviteter runt husknuten så är bilen i många fall ett måste. Framförallt ger bilen oss möjlighet att styra vår egen mobilitet och hur vi använder vår tid. Den går när tågen står still och bussen inte kommer. 90 procent av alla persontransporter sker därför också med bilen.

Men i den politiska debatten har bilisterna och bilbranschen skuldbelagts år efter år. Det ska vara smutsigt och fult att köra bil, men den åsikten är inget som svenska folket delar. Bilismen sägs också av vissa vara något som välbärgade män ägnar sig åt. Så är det förvisso – också, men bilen behövs och används av så många fler.

Dessutom håller bilen en rörlig arbetsmarknad igång, den ger trygghet och flexibilitet för förändringar. Det blir möjligt att göra karriärval som vore omöjliga om man var tvungen att förlita sig till kollektivtrafik. Den ger arbetsgivare en möjlighet att rekrytera från ett större område. I praktiken är det omöjligt att planera kollektivtrafik för alla människors resbehov – därför är bilen så bra.

Till saken, inte minst när vi talar om skuldbeläggande av bilister och bilbransch, hör också att bilister svarar för sina egna kostnader, när andra trafikslag finansieras mer eller mindre med skattemedel. Det är sällan något som lyfts upp i debatten av bilmotståndare. Snarare ska bilen beskattas mer och mer och mer…

Gällande miljöaspekten så är kanske bil- och motorbranschen de som arbetar allra hårdast för att ständigt förbättra sina produkter – bilarna – både ur miljösynpunkt och ur säkerhetssynpunkt. Resultaten är fantastiska och inom bara några år kommer det finnas ytterligare innovationer som gör fler bilar utsläppsfria. Men, den skräckpropaganda som riktar sig mot bilen finns fortfarande kvar. Den har lyckats skapa en underliggande ”sanning” som säger att fiiina människor ska helst köra lådcykel i innerstan och vägra befatta sig med bilen.

Nonsens.

Marknadsekonomi bygger på många enskilda beslut om transporter, resor, val av affär mm och dess frukter – tillväxt och välstånd – vill alla dela på. Därför måste människors vilja till fri mobilitet bejakas då det är ett mycket sunt tecken. Det finns redan idag massor med miljöalternativ att välja mellan och fler tillkommer hela tiden, så den biten blir som tur är ett allt mindre bekymmer – samtidigt som alla positiva aspekter kvarstår eller till och med förstärks.

Slutsatsen är självklar. Bilen är således en frihetsmaskin och skall så förbli. Basta.

Tommy Letzén

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!