Fortsatt mörk trend för hundar i drunkningsolyckor

Vinterhalvåret med lömska isar är den period på året då flest hundar drunknar. Statistiken för 2018 visar att antalet drunknade hundar ligger kvar på fortsatt höga nivåer, enligt Agria Djurförsäkring. God lydnad och koppel är det som gäller för att skydda hundarna.

– Tyvärr ligger antalet drunknade hundar kvar på fortsatt höga nivåer. De två senaste åren har minst ett 80-tal hundar omkommit i drunkningsolyckor, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Under 2016 minskade antalet drunknade hundar för att öka igen under 2017 med totalt ett 40-tal hundar, och nu visar statistiken att den mörka trenden fortsätter med minst ett 40-tal hundar under 2018.

– Det enklaste sättet att undvika drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar. Om hunden går lös måste den vara lydig och agera direkt på inkallning, säger Patrik Olsson.

Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn och springer gärna ut på isen. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp eller där isen plötsligt blir tunnare. Många drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

– Även om man som hundägare får panik så är det viktigt att inte spring efter hunden ut på isen. Risken är stor att den inte bär din kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark, säger Patrik Olsson.

Om hunden hamnar i en isvak och du lyckas få upp den, är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till.

Hundar och vinterisar:
Utrusta hunden med sele och lång lina under skridskoturen istället för att ha den lös
Om hunden är lös – försäkra dig om att den alltid kommer på inkallning
Spring inte ut på isen – locka tillbaka hunden istället
Torka den torr och massera hunden om du lyckas få upp den ur vaken
Låt hunden röra på sig för att stimulera blodcirkulationen

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!