Fördelar och nackdelar med gränshandel

Handel koncentreras till ställen med bättre kommunikationer över gränsen. Detta kan innebära både för- och nackdelar. En fördel är att det bidrar till att upprätthålla god servicenivå i gränsområdet. Trafiken på de större vägarna och arbetsbelastningen i tullen ökar genom gränshandeln vilket kan ses som en nackdel.

Huspriser i gränsområden har ökat vilket är en nackdel för köparna men en nackdel för säljarna. Anställda i servicesektorn har svårt att hitta boende till rimlig kostnad i gränsområden med norsk kostnadsnivå. Även på andra områden innebär det en högre prisbild. En nackdel kan vara att bostadshus i samhällena används som fritidshus i stället för till fast boende.

En omfattande gränshandel leder till att kommuner får en sårbar näringslivsstruktur. Gränshandeln ger framför allt arbetstillfällen och väcker intresse för fler etableringar. Möjligheter för svenskar att arbeta i Norge ser många ser de flesta som en fördel. Resultatet av arbetspendlingen till Norge blir lägre arbetslöshet i kommunerna.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!