Föräldrar nallar ibland från barnens sparpengar

Barnens pengar fortsätter att växa och idag har varje barn i snitt 125 191 kronor i sparat kapital, men summan skiljer sig mellan olika län. Men ibland lånar eller tar föräldrarna pengar från barnen. Var sjätte (17 procent) av föräldrarna uppger att de någon gång har nallat från barnens sparpengar. Det visar en undersökning Novus genomfört bland 2 500 föräldrar på uppdrag av Länsförsäkringar. Men har föräldrarna rätt att göra det?

Det är vanligare att föräldrar med låga inkomster nallar av barnens sparande för att finansiera en annan utgift.

Inkomst Har någon gång tagit från barnens sparpengar
15 000 – 19 000 kr 32 %
20 000 – 29 000 kr 22 %
35 000 – 39 000 kr 13 %

– Några föräldrar erkänner att de har använt barnsparandet till andra utgifter men förmodligen inte alla som har gjort det. Problemet är att om pengarna står i barnets namn ska de rent juridiskt betraktas som barnets och uttag från sparandet ska gå till sådant som ligger i barnets intresse. Det är kanske inte alltid så lätt att avgöra vad det är, men du som förälder bör också ha prioriterat ditt eget sparande så att du har en annan buffert att ta av i en krissituation som gäller dig själv, säger Emma Persson.

I genomsnitt sparas det 575 kronor i månaden per barn. Det vanligaste sättet att spara är att sätta in en summa varje månad och då gör man det gärna på ett fondkonto. Näst vanligaste är att man sparar pengarna på ett bankkonto.

– Fördelen med att månadsspara i fonder, det vill säga sprida ut sina köp över tid, är många. Först och främst blir ditt sparande av lättare om du för över pengar från lönen direkt när den kommer till kontot. Då tvingas du anpassa dig efter pengarna som är kvar under resten av månaden. Att sedan investera sparpengarna regelbundet har också sina fördelar eftersom vi sprider ut riskerna över tid. Sannolikheten att lyckas köpa när börsen är på botten och sedan sälja när den toppar är minimala och därför gör vi bäst i att acceptera börsens svängningar och istället köpa månadsvis, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Men det är många föräldrar som inte sparar till sina föräldrar och det är ofta de med lägre inkomst. Bland de familjer som har en inkomst på under 30 000 kronor är det drygt en tredjedel som uppger att de inte sparar alls till sina barn.

Fakta kring olika sparformer

Spara i fonder

En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier och obligationer, som du äger tillsammans med andra som sparar i fonden. Den förvaltas av en eller flera förvaltare på ett fondbolag.

Det är vanligt att en fond placerar i minst 20-30 olika värdepapper. Därför är fonder ett bra sätt att sprida risker när du sparar. Om du vet med dig vilket år ditt barn vill börja använda pengarna kan du välja en så kallad generationsfond. I takt med att uttagsåret närmar sig omplaceras innehållet i fonden från en hög andel aktier till en större andel räntebärande värdepapper för att minska risken vid en eventuell börsnedgång.

För att förvalta pengarna åt dig tar fondbolagen ut en avgift, vilket tillsammans med historisk avkastning är något du bör har koll på innan du bestämmer dig för en fond. Det finns ett stort utbud av fonder i olika prisklasser. Lägst avgifter i genomsnitt brukar räntefonder och indexfonder ha.

Spara på bankkonto

För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid för barnet är det bäst att spara på sparkonto för att inte riskera att pengarna minskar i värde. Det finns olika typer av sparkonton. Lägst ränta är det på sparkonton med fria uttag men om du vill ha lite ränta går det att låsa pengarna i en så kallad fastränteplacering. Tänk på att det då oftast tillkommer en avgift om du vill ta ut pengarna i förtid. I båda fallen bör du se till att kontot omfattas av den så kallade insättningsgarantin.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!