Feströkning – en orubblig trend?

Mer än var tionde person i befolkningen har rökt minst en cigarett de senaste 30 dagarna. Det framgår av rapporten ”Tobaksvanor i Sverige”, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterar idag.

När rökning började studeras i Monitormätningarna år 2003 var de flesta rökare dagligrökare. Så ser det inte ut idag.

– Daglig rökning och sporadisk rökning är ungefär lika vanligt förekommande i befolkningen idag, säger Clara Henriksson, utredare, i en kommentar. Andelen dagligrökare har mer än halverats sedan 2003 medan andelen sporadiska rökare i stort sett varit oförändrad.

Minskar i alla åldersgrupper

Rökningen har minskat i alla fyra åldersgrupper i undersökningen, men minst i den yngsta gruppen. I gruppen 17–29 år röker nästan var fjärde person (23 %) i någon utsträckning. Sporadisk rökning, eller så kallad feströkning, är särskilt vanligt. Omkring 13 procent i den yngsta åldersgruppen har feströkt den senaste månaden.

Bland kvinnorna, där andelen rökare var högre 2003, har rökningen minskat mer än bland männen och i 2017 års mätningar låg männen och kvinnornas rökning på samma nivå.

Tänkbara orsaker till den minskade dagligrökningen är de olika åtstramningar kring tobaksbruk som genomförts i samhället både före och under mätperioden. År 2005 infördes t.ex. förbud mot rökning i offentliga miljöer såsom restauranger, det har gjorts flera höjningar av tobaksskatten och rökfri arbetstid har införts på många arbetsplatser. År 2016 genomförde Sverige ytterligare stora förändringar för att anpassa sin tobakslagstiftning till EU:s tobaksdirektiv. Hur dessa kommer påverka utvecklingen framöver återstår att se.

– Det är en stor hälsovinst att den mer frekventa rökningen minskat så mycket. Samtidigt är det viktigt att titta närmare på den så kallade feströkningen, vad det är som gör att den inte ser ut att påverkas av skärpta restriktioner av olika slag, säger Clara Henriksson avslutningsvis.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!