Fem saker du glömmer som förstör ditt fritidsbatteri

Exide Technologies, som är en global leverantör och producent av blybatterier till bland annat båtar, husbilar och husvagnar, ger nu några enkla tips på hur man förbereder och sköter fritidsfordonets batteri inför och under vinteruppehållet. Tips som är helt nödvändiga för att du ska slippa tråkiga överraskningar som ett dött batteri, när det blir dags att lägga i båten eller ta fram husbilen till våren.

Ett fritidsbatteri som inte används och inte heller hanteras under en längre period riskerar att gå sönder i förtid.
– Det finns ingen exakt siffra på hur många fritidsbatterier som förstörs i onödan varje vinter, men framåt vårkanten har vi alltid kunder som hör av sig för att batteriet i deras båt eller i annat fritidsfordon lagt av under förvaringsperioden. Vid närmare granskning visar det sig nästan alltid handla om att batteriet har ”glömts bort” under vintern, säger Viktor Ekermo, Product manager, Exide Technologies Norden.

Det finns flera anledningar till att det lönar sig att ge batteriet lite omtanke nu i samband med att det är dags för förvaring, och med en viss regelbundenhet under vintern. Att låta ett batteri förstöras i förtid är varken bra ur miljösynpunkt eller rent privatekonomiskt.

– Utöver själva resursslöseriet är det dessutom riktigt tråkigt att inte kunna komma iväg på den planerade premiärturen för att batteriet inte fungerar, därför vill vi gärna sprida kunskap om några enkla saker som förebygger batteristrul, säger Viktor Ekermo.

Exides batteriråd till fritidsfordonsägare inför vinterförvaringen:

• Koppla bort batteriet från det elektriska systemet vid förvaring under en längre tid.

• Torka av batteriet med en fuktig trasa, håll det rent och smörj in polerna med fett för att minska risken för oxidering.

• Ladda batteriet maximalt inför vinterförvaringen.

• Batteriet ska förvaras svalt och torrt. Batteriets självurladdning blir mindre ju lägre temperatur det är. Batteriet skall dock inte förvaras i minusgrader.

• Underhållsladda batteriet ett par gånger under förvaringstiden med en kvalitetsladdare. Tänk på att använda rätt sorts laddare till just din typ av batteri.

Fakta: Ett marin-/fritidsbatteri har normalt en livslängd på flera år om det tas hand om på rätt sätt. Alla batterier självurladdas till viss del, vilket gör att vilospänningen sjunker. Ett fulladdat batteri har cirka 12,7 V och bör laddas när vilospänningen når 12,4 V för att undvika skador. Om ett batteri inte hålls fulladdat så finns det risk att det sulfateras, vilket minskar dess kapacitet. Prestandan försämras även om batteriet utsätts för extrema temperaturer.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!