Färre unga startar eget företag

Nyföretagandet bland unga mellan 18 och 25 år minskade med 7 procent under 2016 jämfört med året före, visar en ny kartläggning från Visma.

– Tack vare digitaliseringen har det aldrig varit enklare att vara företagare. Men för att fler unga ska vilja och våga ta klivet till småföretagslivet måste trösklarna sänkas, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2016 registrerades 5 720 nya företag i Sverige av personer mellan 18 och 25 år. Det innebär en minskning med 7 procent jämfört med året före, då 6 140 nya företag registrerades av unga personer.

– Det är oroväckande att färre unga startar företag, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag i dag. Det vanligaste skälet till att man avstår är rädsla för ekonomisk otrygghet. Regeringens förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte, säger Boo Gunnarson. Det är fortfarande fler unga män än unga kvinnor som väljer småföretagslivet. 41 procent av de unga nyföretagarna förra året var kvinnor och 59 procent män.

 En Sifoundersökning som Visma lät göra under hösten 2016 visar att varannan person mellan 18 och 29 år, 49 procent, drömmer om att driva eget företag.

Scenkonst och skönhetsvård populärast
 Den mest populära branschen för unga företagare är artistisk verksamhet, som rymmer allt som kan göras på en scen – från musik och teater till trolleri. Andra populära områden är skönhetsvård, hårvård, internethandel och programmering.

Produktion av film, video och tv-program var den bransch som stod för den största ökningen bland unga under 2016. Där blev antalet nyregistrerade företag sex gånger fler, från 24 stycken 2015 till 144 stycken i fjol. Nyföretagandet inom dataprogrammering och internethandel minskade däremot, med 22 respektive 15 procent. Vismas kartläggning visar på stora geografiska skillnader. Den största uppgången i ungas nyföretagande noteras i Jämtland och Kronoberg, båda med en ökning på 6 procent. Den största minskningen finns på Gotland där ungas nyföretagande föll med hela 37 procent.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!