Färgerna som avskräcker bilköpare

Fel färg på bilen kan göra den svårsåld på begagnatmarknaden. Drygt varannan skulle dra sig från att köpa en bil med fel färg – och de mest anskrämliga bilfärgerna är enligt svenskarna rosa, orange och gul. Istället önskar de flesta grå och svarta bilar. Det visar en ny Sifo-undersökning av bilauktionssiten Kvdbil.se.

53 procent av svenskarna svarar ja på frågan om fel färg skulle kunna hindra dem från att köpa en bil. Bilfärgen är särskilt känslig för männen – 58 procent av männen mot 48 procent av kvinnorna menar att fel bil avskräcker dem från ett köp.

De färger som avskräcker mest är rosa (58%), orange (46%) och gul (42%) följt av lila (38%), brun (29%) och beige. Drygt var tionde svensk (13%) skulle inte köpa en bil som var röd.

– Det är med bilen som med många andra dyra inköp – vill du sälja vidare en vacker dag ska du tänka på att inte göra alltför galna färg- eller mönsterval. Trender kommer och går i bilar som med allt annat, men i slutet av dagen är svensken ganska klassiskt lagd, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Bäst chans på andrahandsmarknaden har de som äger en ljusgrå bil – för 14 procent är det den mest eftertraktade lackfärgen, följd av svart (13%), mörkgrå (13%) och blå (12%).

Från undersökningen

Topp 5 mest avskräckande bilfärgerna
Rosa 58%
 Orange 46%
 Gul 42%
 Beige 21%
 Lila 38%

Topp5 mest eftertraktade bilfärgerna
Ljusgrå 14%
 Mörkgrå 13%
 Svart 13%
 Blå 12%
 Röd 10%

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!