En skrämmande tidsresa under drygt 60 år

Nästan varje vecka kan vi ta del av mediarapportering om nya våldsamma brott, och detaljerna kring dem väcker ofta fasa och avsky. Vilka är det egentligen som begår allvarliga brott? Och vad säger brotten om tidsandan och det omgivande samhället?

I Brotten som skakade Sverige berättar skribenten Martin Borg om femton uppmärksammade svenska brott från 1950 till nutid.

Platser som Hurva, Malexander och Knutby har för alltid etsat sig fast i våra medvetanden. I boken Brotten som skakade Sverige skildras förskingringar, mord, rån, stölder och bedrägerier, alla på sin tid stort uppmärksammade och omskrivna händelser. Som läsare får man spännande inblickar i polisarbetet och i de centrala gestalternas liv.

– Meningen är inte att förhärliga eller mytologisera vare sig förövarna eller gärningarna. Jag har försökt att beskriva händelseförloppen så objektivt som möjligt, förklarar bokens författare Martin Borg.

Martin Borg är till vardags skribent och har under flera år särskilt fördjupat sig i svensk kriminalhistoria.

– Frågan som växt inom mig under dessa år är: Varför begår människor brott? Nyfikenheten kring detta fick mig att påbörja arbetet med boken Brotten som skakade Sverige.

I boken ger han läsaren en skrämmande tidsresa:

– Brotten berättar om fruktansvärda detaljer och tragiska livsöden, samtidigt som de speglar en liten skärva av landet Sverige och rådande tidsanda.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!