En skånsk bonddotter tar plats i Karl XII:s armé

Maria Gustavsdotters historiska romaner har rosats av kritiker och läsare. Nu har hon för första gången skrivit en bok som utspelar sig i både historisk tid och nutid. Romanen En sekund är jag evig berättar om bibliotekarien Birgitta från Uddevalla, vars öde genom en släktklenod sammanflätas med en skånsk bonddotter som tog värvning i Karl XII:s armé på 1700-talet.

Bibliotekarien Birgitta reser till Skåne för att ordna sin mors begravning och städa ur hennes gamla lägenhet. När hon hittar sin fars efterlämnade släktforskning fastnar hon i papprena istället för att fortsätta röja.

Birgittas bror är mest intresserad av släktens klenod, den gamla värjan från 1700-talet. Den är förknippad med en mytomspunnen historia om en skånsk bonddotter som ska ha tagit sin brors plats i Karl XII:s armé. Finns det kanske ett korn av sanning i detta?

– En sekund är jag evig är en både vacker och engagerande roman som ger liv åt två spännande kvinnliga livsöden, säger bokens förläggare Lena Amurén och fortsätter:

– Maria Gustavsdotter har en stor läsekrets som bara växer för varje ny roman. Med denna bok tror jag att hon kommer att nå ut till en än större målgrupp, med tanke på att den utspelar sig i både nutid och dåtid.

Maria Gustavsdotter är en mästare på att levandegöra historien utifrån ett kvinnligt perspektiv. Bland hennes tidigare böcker märks serien Prästdöttarna, som utspelar sig under svensk stormaktstid och romanen Den gyllene hårnålen som är inspirerad av Cecilia Vasas livsöde.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!