En av åtta har blivit matförgiftad - men få anmäler

Med sommartider, uteserveringar och stundande rötmånad kommer en ökad risk för matförgiftning på landets restauranger. Nästan en av åtta svenskar, 12 procent, har drabbats, men endast 16 procent av dem anmälde det till kommunen. Det visar en undersökning från Visma, genomförd av Sifo.

– För att fler ska anmäla en matförgiftning behöver det vara enkelt och tillgängligt. Den nya digitala tjänsten och appen Livsmedelskollen, som har utvecklats av Visma för Stockholms stad, är en sådan lösning. Många kommuner jobbar allt mer med digitala tjänster både som en service till medborgarna och för att effektivisera den egna administrationen, säger Atanasia Giouleka, affärsområdeschef på Visma.

Nära var åttonde svensk,12 procent, säger sig ha blivit matförgiftad på grund av det man ätit eller druckit på restaurang eller café i Sverige de senaste fem åren. Matförgiftning är vanligare bland de yngre och nästan var fjärde kvinna i åldern 18-29 uppger att de har drabbats.

Den som blivit matförgiftad bör anmäla det till kommunen, så att miljöförvaltningen kan göra en inspektion och därmed kan fler slippa bli sjuka. Men bara 16 procent av de drabbade har anmält. Nästan dubbelt så många kvinnor som män gör det, 21 procent av kvinnorna jämfört med 12 procent av männen.

– Med en digital tjänst som Livsmedelskollen blir det enklare att anmäla matförgiftning och vår erfarenhet är att antalet anmälningar ökar när en sådan tjänst införs. I Stockholms stad, som fick appen tidigare i år, har siffran redan nått över 500, medan det kom in 736 anmälningar totalt under hela förra hela året. En orsak till ökningen är att fler anmäler nu än tidigare tack vare appen, säger Atanasia Giouleka.