Elda rätt och med modern kamin – spar hälsa, pengar och miljö

Mörker, kyla – och hemmamys. Genom att byta ut sin gamla kamin mot en modern och elda rätt minskar utsläppen kraftigt och uppvärmningen blir effektivare och därmed billigare. Det visar en rapport från Energimyndigheten.

Allt fler köper braskaminer och elden har i dag blivit en del av inredningen. I dag finns cirka 1,8 miljoner eldstäder i våra hem, men många av dem är gamla. Energimyndighetens test visar att vedförbrukningen kan minska med 20 procent och miljöutsläppen halveras eller minska med upp till 85 procent med en modern braskamin.

Förutom att spara på miljön och få mer pengar över i plånboken så påverkar oförbrända kolväten och stoft även vår hälsa. Med en modern braskamin minskar utsläppen av oförbrända kolväten med 50-85 procent och av stoft med hela 60-80 procent i moderna braskaminer.

Testet av braskaminer är det största som Energimyndigheten har gjort. För att läsa rapporten, följ länken:

http://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2016/moderna-braskaminer-battre-for-bade-manniska-och-miljo/

Conturas braskaminer är svenskproducerade med stor hänsyn till miljön i en av världens mest moderna fabriker där hållbarhet är ett av ledorden i tillverkningen. Kaminerna har en utvecklad teknik som gör det möjligt att elda miljösmart och med omtanke om miljön. För att få ut det bästa från braskaminen gäller det också att elda rätt.

Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna och miljön:
• Välj en modern braskamin.
• Använd torr ved.
• Tänd brasan från toppen.
• Sota skorstenen regelbundet.
• Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser.
• Välj gärna lövved, som ger mer värme än barrved. Lövved brinner dessutom lugnare.
• Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!