Elcyklar storsäljer i julhandeln

Det formella beslutet om en elcykelpremien klubbas idag i riksdagen, men redan när regeringen presenterade förslaget sköt elcykelförsäljningen fart. Nyligen utsågs elcykeln till årets julklapp, och försäljningen fortsätter på samma höga nivå:

– Den är fortsatt på samma rekordhöga nivå, en ökning på drygt 200 procent jämfört med förra året, säger Jonas Netterström VD Cycleurope AB.

Det formella beslutet om en elcykelpremien klubbas idag klockan 16.00 i riksdagen, men redan när regeringen presenterade förslaget sköt elcykelförsäljningen fart. Nyligen utsågs elcykeln till årets julklapp, och försäljningen fortsätter på samma höga nivå:

– Den är fortsatt på samma rekordhöga nivå, en ökning på drygt 200 procent jämfört med förra året, säger Jonas Netterström VD Cycleurope AB.

De eventuella tveksamheter som fanns om budgeten skulle gå igenom är undanröjda, och elcykelpremien klubbas idag i riksdagen. Elcykelpremien ger upp till 25 procent av inköpspriset, som ska ges till den som köper en ny elcykel, och gäller retroaktivt från den 20 september i år, då nyheten tillkännagavs. Redan efter en månad märktes en rekordstor försäljningsökning, och med beskedet om att elcykeln blir årets julklapp har det fortsatt på samma spår:

– Ökningen ligger på över 200 procent jämfört med samma period i fjol och har hållit i sig hela hösten till nu. Samma siffror och i vissa fall ännu högre gäller även för återförsäljare på marknaden i försäljningen till konsument, säger Jonas Netterström VD Cycleurope AB.

Årets julklapp presenterades den 21 november, och det är svårt att uppskatta den exakta effekten på försäljningen, men på Cycleurope är man i alla fall säker på den symboliska betydelsen:

– Att elcykeln blev årets julklapp bekräftade för de som är nyfikna att det är ok att välja elcykel. De flesta som är intresserade av att skaffa sig en elcykel är dessutom personer som i dag cyklar korta sträckor eller inte cyklar alls, så värdet av uppmärksamheten för elcyklar under den här hösten ska inte underskattas. Miljön och folkhälsan är de stora vinnarna i den här positiva trenden där allt fler människor rör på sig genom att cykla, säger Jonas Netterström VD Cycleurope AB.

Redan innan elcykelpremien presenterades tidigare i höstas var elcykel på väg uppåt. Mellan september 2016 till augusti 2017 såg branschen en uppgång med 50 procent från föregående år. Totalt såldes under perioden 67 500 elcyklar, att jämföra med 45 000 föregående år. Av den totala marknaden utgör elcyklar 12 procent, och Sverige närmar sig därmed europeiska nivåer.

För drygt ett år sedan startade Cycleurope produktionen av elcyklar av märkena Crescent och Monark i Varberg för att möta den ökade efterfrågan i Sverige. Det handlade också om att öka den egna kompetensen och närheten till cyklister och cykelfackhandlare.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!