El i gamla hus behöver förnyas

elcentral_kablar
Bild: Mostphotos/Elsäkerhetsverket

Äldre elinstallationer i ditt hem kan vara en risk, inte bara på grund av slitage utan också för att ny teknik idag ställer andra krav. En av de stora utmaningarna för elsäkerheten i Sverige idag är att våra elinstallationer inte förnyas i den takt de borde. Elsäkerhetsverket har nu startat ett projekt för att ta fram en strategi för att hantera behovet av förnyad el i äldre bostäder.

ElcentralJu äldre en elanläggning är desto oftare bör du se över dina elinstallationer, för det är du som är husägare som är ansvarig för att de är säkra.

– Vi vill uppmana speciellt dig som funderar på att köpa hus att tänka på det här med elinstallationernas ålder och skick. En elbesiktning innan du skriver på köpekontraktet är ingen dum idé, säger Magnus Karlsson inspektör vid Elsäkerhetsverket

Vid husköp idag är det mycket få som väljer att göra en elbesiktning, trots att det är en relativt billig livförsäkring. Varje år brinner cirka 1 000 svenska hem på grund av elfel enligt Elektriska Nämnden.

– Inom förstudien kommer vi att titta på om det finns ett samband mellan en ökad elanvändning och brister i äldre elanläggningar. Exempelvis gamla elledningar, centraler, vägguttag, strömbrytare och kopplingsdosor, säger Magnus Karlsson.

Miljonprogrammets bostäder behöver renoveras

Byggnader miljonprogrammetMellan 1965-1974 byggdes en miljon bostäder i Sverige och nu har regeringen fått upp ögonen för renoveringsbehovet av dessa. Totalt finns det idag cirka 4,5 miljoner bostäder i Sverige varav 8,5 procent byggdes efter år 1994.

– Det här är gäller ju inte enbart el, utan också områden som VVS och allt som har med boendemiljö att göra, men vi är ju förstås inriktade på elsäkerheten. Först kommer vi inom projektet att göra en kartläggning över hur det ser ut i landet, säger Magnus Karlsson.

Projektet är en förstudie i vilket första fasen blir en omvärldsanalys. I den kommer även utredningar som gjorts utanför Elsäkerhetsverket och som kan tillföra projektet värdefull kunskap att granskas. Resultatet ska ge en lägesbild om det finns ett utökat behov av åtgärder i form av bland annat regelgivning, information och andra stödinsatser eller särskilt inriktade tillsynsprojekt. Projektet förväntas vara klart innan årets slut.

Text: Sandra Hjelm
Bild: Mostphotos/Elsäkerhetsverket

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!