Ebbas mamma i stor intervju med SvD Junior: “Jag måste orka för Ebbas skull”

Foto: Tomas Oneborg

Ebba Åkerlund, 11, miste sitt liv under terrordådet på Drottninggatan 2017. Nu initierar mamma Jeanette Åkerlund en novelltävling för att hedra dotterns minne. I sin första stora tidningsintervju berättar hon för SvD Junior om livet efter attentatet.
– Jag måste orka för Ebbas skull. Hon hade inte velat att jag skulle ge upp.

Det var i våras som Jeanette hörde av sig i ett mejl till SvD Junior:
”Jag är mamma till Ebba Åkerlund som omkom i terrorattacken i Stockholm bara 11 år gammal. Ebba prenumererade på SvD Junior. Hon uppskattade tidningen väldigt mycket. Jag skriver då jag har en idé som jag under en tid gått och funderat över.”

Mejlet ledde till att SvD Junior och stiftelsen ”Ebbas Änglar” nu startar novelltävlingen ”Ebbas historia” där barn kan vara med och skriva klart en berättelse som Ebba påbörjat.
– Ebba älskade att läsa och att skriva. Hon satt alltid vid min dator och skrev. Jag hade haft en tanke att göra något med det hon skrivit men visste inte riktigt vad. Att engagera barn att skriva färdigt en av hennes historier känns jättefint, säger Jeanette.

“Jätterolig att umgås med och lite busig”
Det har gått ett och ett halvt år sedan dådet som förändrade hennes liv för alltid.
– Från början kunde jag inte ens andas ordentligt. När något sånt här drabbar en har man två val. Antingen ligger man kvar i fosterställning eller så får man försöka göra något som ger mening. Och det är svårt.

Att starta stiftelsen “Ebbas Änglar” har varit en viktig del i Jeanettes process för att gå vidare. Ebba finns med Jeanette i tanken och hon tycker om att prata om henne.
– Hon var omtänksam. Jätterolig att umgås med och lite busig. Det var hon och jag och alla beslut tog jag tillsammans med henne, vilket kanske gjorde att hon var lite brådmogen.

Tävling för alla mellanstadiebarn
Hittills har Jeanette tackat nej till de flesta intervjuer, främst för att hon inte orkat.
– Det har varit skönt att inte vara ”Ebbas mamma” med alla på stan för det blir väldigt påfrestande, även om de flesta vill väl.

Tävlingen “Ebbas historia” är öppen för alla barn som går i mellanstadiet. Mer information hittas på https://www.svd.se/om/ebbas-historia.

Läs mer ur intervjun där Jeanette Åkerlund berättar om sin kamp för att vända den mörka händelsen till något som kan ge ljus till andra. Se fullständig artikeln på https://www.svd.se/ebbas-mamma-att-lasa-och-skriva-var-det-forsta-for-henne.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!