Drygt 200 000 fordon riskerar körförbud i sommar

De nya besiktningsreglerna som nyligen infördes i Sverige gör att drygt 200 000 fordon nu riskerar att få körförbud under sommaren.
-Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder och personalen jobbar för högtryck, säger Tord Fornander, produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning.

De nya besiktningsreglerna, som trädde i kraft i maj i år, innebär att de gamla reglerna där slutsiffran på registreringsskylten styrde besiktningsdatum, inte längre gäller.

Många har upptäckt detta och besiktat sitt fordon, men det är fortfarande många fordon som riskerar körförbud under semestertiderna.

Den 1 augusti riskerar 96 000 fordon att få körförbud och 1 september ytterligare 154 000.

Opus Bilprovnings produktionschef Tord Fornander säger att det kan bli svårt att få tid för en besiktning innan det är för sent, men att Opus Bilprovning håller öppet under hela sommaren på nästan alla sina 88 stationer från Kiruna i norr till Helsingborg i söder.
– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder. Vi har också drive-in på många av våra stationer.

Det är lätt att kontrollera om ett fordon är i riskzonen att få körförbud – eller redan fått det – genom att slå in registreringsnumret på bilprovning.se

De nya reglerna

De nya besiktningsreglerna innebär att personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

De nya besiktningsreglerna innebär också att även A-traktorer ska kontrollbesiktas:

  • A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!