Dörrkantsskydd skyddar mot bucklor och repor


Ford introducerar en ny funktion som skyddar mot bucklor och repor – ett problem som är vanligt i Europa, där vi hittar några av världens smalaste gator och parkeringsplatser.

Funktionen kallas dörrkantsskydd och introduceras på Ford Focus Titanium i januari 2012. Systemet är utvecklat av Fords tekniker och aktiveras automatiskt när dörren öppnas. Skyddskanten, som är inbyggd i dörren, placeras i rätt position på bråkdelen av en sekund när dörren öppnas och fungerar som en stötdämpare som förhindrar skador på lack och kaross.

– Vi tror att kunderna kommer att säga ”Varför har ingen tänkt på det här tidigare?” när de får se dörrkantsskyddet, säger Matthias Tensing, systemteknisk produktutvecklare. Funktionen blir en lättnad för alla föräldrar med barn i baksätet – eller alla som måste parkera på en smal parkeringsplats.

Enligt Fords undersökningar har 72 procent av alla hushåll med bil i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien fått skador på sina bildörrar. För att reparera en dörr med bucklor kan man lätt få betala 3000 kronor.

Enligt Fords undersökningar är det de spanska bilägarna som oftast råkar ut för skador på sina dörrar. Där har hela 83 procent drabbats. Och även om bilägarna i Storbritannien statistiskt sett är mest försiktiga har ändå 53 procent fått repor eller bucklor på sina bildörrar.

Fords dörrkantsskydd fälls ut fullständigt och skyddar mot skador redan innan dörren har öppnats 150 mm. Funktionen skyddar mot mer än 90 procent av skadorna på framdörrar och 85 procent av skadorna på bakdörrar.

Funktionen ger maximalt skydd med minimal inverkan på bilens vikt och påverkar inte heller några andra mekanismer eller sidokrockskyddet. Dörrkantsskyddet fälls in på bara 60 millisekunder och är alltså inte i vägen om dörren slås igen snabbt. Det har även en mekanism som skyddar mot skador om något förhindrar att skyddet fälls in. Det särskilda gummimaterialet håller för tusentals användningscykler och minimerar ljudet som uppstår när skyddet fälls ut. Skyddet kan snabbt och lätt tas bort. I stället klickas en ersättningsdel fast på samma ställe.

– Små bucklor och repor som uppstår när bildörrar slår i andra föremål eller bilar kan vara frustrerande för bilägarna. De är ofta för små för att täckas av försäkringen och för dyra för att ägaren ska betala reparationen själv, säger Matthew Avery, ansvarig för krock- och säkerhetsforskningen på Thatcham, ett brittiskt forskningscenter för reparationer som ägs av den brittiska försäkringsbranschen.

– Fords nya dörrkantsskydd är en suverän funktion mot irriterande bucklor och repor på bildörren. Alla system som minskar risken för skador på din eller någon annans bil är väl värda att uppmärksammas. Och ett som är så här effektivt utan att påverka vare sig design eller prestanda hos bilen är extra anmärkningsvärt.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!