Donburi med shiitakesvamp

Donburi är det japanska ordet för stor skål och det är därifrån maträtten har fått sitt namn. Donburi serveras i en djup skål med ris toppad med exempelvis kött eller

grönsaker, som har sjudits och lagts ovanpå riset. Frida Ronge använder ingredienser från Norden och lägger till smaker och tekniker från Japan när hon skapar sina
rätter. Här får du ta del av hennes donburi med Kirunaodlad shiitakesvamp.

Ingredienser (4 portioner)
1 msk japansk soja
4 ägg
4 dl rundkornigt ris eller sushiris
1 knippe salladslök eller gräslök
1 kruka koriander
200 g shiitakesvamp
1 msk smör
3 msk ättika
6 msk socker
1 dl vatten
1 rödlök eller schalottenlök
2 dl sushi su
2 dl dashi
1 noriark
1 dl kålrotsgari/gari (inlagd japansk ingefära)
furikake (japansk fröblandning)

Gör så här:
Tvätta riset i kallt vatten tills vattnet blir transparent. Koka riset i 3 dl vatten helst i en riskokare annars på mellanvärme i 20 min och låt sedan riset stå i ångan i 15 min. Blanda riset med sushi su.

Pickla en del av svampen i en ättikslag på ättika, socker och vatten.

Stek resten av shiitakesvampen i stekpanna tills den blir gyllenbrun och tillsätt lite smör i slutet av stekningen.

Skala och skiva tunna rödlöks- eller schalottenlöksringar. Låt dem marinera i sushi su i några minuter. Finhacka salladslöken.

Klipp noriarket i 5 x 5 cm stora bitar. Koka ägget i 5-7 min och spola sedan kallt. Placera riset i botten på tallriken och toppa med övriga ingredienser. Servera med misosoppa.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!