Dokumentären "Jag är jägare" släpps digitalt

En musikalstuderande 18-åring, en stjärnkock från Stockholm och en trebarnsmamma från Norrland. I dokumentären Jag är jägare berättar personer med olika bakgrund och perspektiv om sin syn på jakt och att jaga. Den 5e oktober släpps filmen för allmänheten gratis på Studiefrämjandets digitala plattformar.

Varför blir det ofta en hätsk ton mellan jägare och icke-jägare i samtal om jakt i Sverige? Den frågan började Helene Tivemark ställa sig själv när hon tog jägarexamen år 2012. Tivemark jobbade då inom miljörörelsen, där flera var kritiska mot jakt, och hon märkte hur lite arbetskollegorna och vännerna i jaktlaget egentligen visste om varandra.

– Okunskapen mellan grupperna verkade vara grunden till de ofta infekterade konflikterna, säger Tivemark och påpekar att jakt många gånger bara associeras med vargfrågan och dödandet av djur.

Resultatet av Tivemarks frågeställning blev dokumentärfilmen Jag är jägare, som producerats i samarbete med Studiefrämjandet, Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben. Syftet är att främja kunskap om vad jakt kan vara och innebära, utifrån filmens fyra teman viltmaten, naturvården, Jägarskolan och jakthunden.

Magnus Rydholm på Svenska Jägareförbundet säger att dokumentären är viktig i en tid när många frågor i samhället polariseras och jakten ofta förminskas till ”skottet”.

– Jägare är djur- och naturmänniskor. Det finns en stor respekt och kunskap om såväl växter och djur. De aspekterna lyfts fram på ett bra sätt i filmen Jag är jägare-

I filmen berättar flera kända och okända kvinnor och män om sin syn på jakt. Tivemark hoppas att filmen ska bidra till mindre fördomsfulla samtal och diskussioner mellan jägare och icke-jägare.

Efterfrågan på materialet är stor; filmen har redan visats på biografer och vid lokala arrangemang. Nu släpps den på Studiefrämjandets YouTube-kanal för att fler ska få tillgång till materialet, lagom till att älgjakten drar i gång för säsongen.

– Filmen har skapats i ett folkbildande syfte för att främja en ökad förståelse för jakten bland andra naturintresserade i vårt samhälle. Jag hoppas att den fortsätter att skapa konstruktiva samtal, säger Tivemark.

I samband med den digitala filmreleasen inleds en föreläsningsturné där det är möjligt att tillsammans med Studiefrämjandets lokalavdelningar boka Helene Tivemark för en workshop med efterföljande filmvisning. Med filmen följer en studieplan som kan användas som underlag till samtal utifrån de fyra teman som lyfts upp i Jag är jägare.

Björn Eek på Svenska Kennelklubben vill gärna lyfta fram ett av dessa fyra teman, nämligen hundens roll i den svenska jakttraditionen.

– Vi har en generös jaktlagstiftning som bygger på frihet under ansvar. När vi väljer att jaga med hund är det mycket viktigt att vi jägare agerar utifrån etiska aspekter och inte enbart tittar på vad som är detaljreglerat i lagen.