Det här vill du inte veta om handtorken på toan…

Hur ofta har du hört att tvål och vatten är grunden för att minimera risken att bli sjuk och sprida smitta vidare? Förmodligen fler gånger än du kan räkna. Men har du hört hur du ska torka dina händer? Det finns metoder som är bra och de som är mindre bra.

Rentvättade händer är inte nog för att minimera risken att du har kvar bakterier och virus på dina händer. Händerna måste också vara ordentligt torra. I annat fall kan partiklarna finnas kvar.

Hemma ska du gärna ha en handduk per familjemedlem som du byter med jämna mellanrum. På offentliga toaletter finns det olika alternativ, bland annat torkpapper och sorten som torkar dina händer med luft – handtorkarna. Men handtorkarna ska du helst undvika.

Detta visar studier om handtorken
•Rapporter* visar att partiklar som finns i luften såsom virus eller bakterier sugs in via luftströmmen från handtorkar för att sedan skjutas ut i luften igen. När du använder handtorken kan de hamna på dina händer.
•Somliga handtorkar blåser ut så mycket som 1300 gånger fler viruspartiklar jämfört med om du torkar händerna med papper.
•Partiklarna kan skjutas ut med en kraft på 690 km i timmen från en handtork och nå upp till tre meter i höjd.

Har du riktig otur när du går in på en offentlig toalett kan du alltså hamna i ett regn av virus om en handtork precis har använts av någon med influensavirus på händerna.

Därför ska du torka med torkpapper

Alternativet med torkpapper på offentliga toaletter minimerar risken för smittspridning. Men vi måste alla torka oss ordentligt torrt med torkpapper och även mellan fingrarna i så fall. Varma och fuktiga ytor är annars en grogrund för tillväxt av partiklar. Med det mekaniska ”gnuggandet” med torkpapper försvinner partiklarna lättare.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!