Designikonen Audi TT i uppdaterad form

Tjugo år efter att Audi TT presenterades är det dags för den tredje generationen att få en omfattande uppdatering. Designikonen har stramats upp i linjerna för ett ännu sportigare uttryck samtidig som motorprogrammet uppdaterats och standardutrustningen utökats.

Den första generationen av Audi TT lanserades 1998, men redan tre år tidigare visades Audi TT som konceptbil – först som coupé vid Frankfurtsalongen och sedan som roadster vid Tokyo Motor Show. Den nytänkande designen slog igen och Audi TT blev snabbt en eftertraktad och hyllad ikon.

Med Audi TT står körglädjen, designen och detaljerna i fokus. Aluminium i den förarorienterade miljön, en kort rund växelspaksknopp, det karaktäristiska tanklocket och runda dubbla ändrör är typiska för sportbilen. Designen med de tydliga geometriska formerna har fans över hela världen.

Skarpare, starkare och utökad standardutrustning

Lagom till 20-årsjubileet har Audi lagt extra vikt vid att förstärka sportbilskänslan i den nya uppdaterade modellen. Designen har skarpare linjer, prestandan är förbättrad och standardutrustningen högre. Utöver den digitala förarmiljön med virtual cockpit, som lanserades i just Audi TT, ingår nu bl.a. även Audi drive select och multifunktionsratt plus, som gör det möjligt att styra infotainmentsystemet och röststyrningen via ratten.

Vässad design

Nya Audi TT är förfinad i linjerna med förstärkt sportbilskaraktär. Fronten med tredimensionell singleframe-grill och stora luftintag förstärker bilens bredd. Liksom tidigare är tanklocket utformat med racinginspirerad påfyllnad direkt i bränsleröret. Karaktäristiska LED-strålkastare eller Matrix LED finns som tillval med dynamiska blinkers. Med tillvalet S line exteriör förstärks bilens sportbilskaraktär ytterligare. Audi TT Coupé och TT Roadster mäter båda 4.19 meter i längd med korta överhäng och ett axelavstånd på 2,51 meter. Som standard sitter det 17-tumshjul medan Audi och Audi Sport erbjuder 18-, 19- och 20-tumshjul som tillval. Tre nya lacker erbjuds: kosmosblå, pulsorange och turboblå (endast S line).

Kraftfulla motorer

Nya Audi TT erbjuds med flera bensinmotorer i olika effektnivåer som kan kombineras med antingen sexväxlad manuell låda alternativt S tronic med sjustegad dubbelkopplingsväxellåda. Alla nya motorer är dessutom utrustade med partikelfilter.

Sportchassi och quattrodrivning

Nya Audi TT är designad för ett sportigt uppträdande med quattrodrivning, progressiv styrning, fyrlänkad bakaxel och elektronisk stabiliseringskontroll. Den hjulselektiva momentfördelningen aktiveras vid snabb kurvtagning och förbättrar köregenskaperna genom exakta bromsingrepp på innerhjulen. Vid tillvalet S line sportpaket eller Audi magnetic ride sänks karossen tio millimeter och de sportiga egenskaperna förstärks.

Förarorienterad virtual cockpit

Sportbilskaraktären går igen i den förarorienterade miljön och instrumentpanelen med klassiska detaljer som de runda luftinsläppen med integrerade reglage. Sportstolar med integrerade nackstöd är standard medan S sportstolarna (som är standard i S line sportpaket) erbjuds med pneumatisk inställning. Bagageutrymmet rymmer 305 liter under den långsträckta bakluckan (280 liter i Roadster).

Alla instrument visas digitalt 12.3-tumsskärmen i Audi virtual cockpit, där föraren kan välja mellan två lägen: den klassiska med hastighets- och varvräknare i mitten alternativt infotainmentläget där navigationskartan förstoras. Som tillval erbjuds även en version med information om motoreffekt, vridmoment och g-krafter. Med MMI navigation plus och MMI touch förvandlas ytan på det stora vridreglaget på mittkonsolen till en skrivplatta som känner igen handskrift och tillåter zooming. Med Audi connect ansluts flera onlinetjänster till bilen via snabb uppkoppling. Genom Audi smartphone interface kan mobilen anslutas via USB till bilen och visa innehållet direkt i Audi virtual cockpit. Förarassistanssystemen är utformade för att underlätta för föraren att fokusera på vägen. I programmet erbjuds bl.a. filbytesassistenten Audi side assist, filhållare Audi active lane assist och trafikskyltsigenkänning liksom parkeringsassistent som visar omgivningen.  

TT Roadster med klassisk sufflett

Liksom i alla öppna Audi-modeller har nya TT Roadster en klassisk sufflett mot regniga och snöiga dagar. Suffletten, i grått eller svart, har förstärkt ljudisolering och väger endast 39 kilo.Tack vare eldriften kan man öppna och stänga taket på ca 10 sekunder i hastigheter upp till 50 km/h.

Audi TT kommer till de svenska Audi-återförsäljarna i slutet av året, men order går att lägga redan i slutet av september.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!